Ariton a analizat cu ministrul turc al energiei proiectele Nabucco si al cablului electric submarin

Data publicarii: 09-02-2011 | Diverse

Ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a analizat la Bucuresti, impreuna cu ministrul Energiei si Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz, evolutiile a doua proiecte strategice, respectiv proiectul gazoductului Nabucco si cel al cablului electric submarin.

"Am analizat evolutiile in doua proiecte strategice, proiectul Nabucco si proiectul cablului submarin de inalta tensiune intre Romania si Turcia. Am reafirmat si cu aceasta ocazie sustinerea noastra puternica pentru obtinerea cat mai multor progrese rapide in concretizarea proiectului Nabucco, proiect de importanta majora pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze in regiune. In ceea ce priveste cooperarea pe terte piete, am convenit sa formam o grupa de lucru care, impreuna cu reprezentantii companiilor, sa identifice in perioada urmatoare proiecte concrete in zonele Caucaz si Orientul Mijlociu in domeniul energetic", a declarat Ion Ariton.

Ministrul s-a aratat "deosebit de bucuros" pentru rezultatele discutiilor de marti dintre cele doua parti.

"Atat eu, cat si ministrul Taner Yildiz am reafirmat dorinta de aprofundare atat in domeniul energetic, cat si in alte domenii de cooperare economica bilaterala si regionala. Ca membra a UE, Romania considera ca Turcia poate deveni un contributor important la cresterea securitatii energetice europene si un partener esential in multe din proiectele noastre regionale. Am discutat despre dezvoltarea unor noi proiecte de cooperare in domeniul transportului energiei electrice, in domeniul petrolului si gazelor, al energiilor regenerabile si pentru consolidarea unei piete regionale integrata exigentelor europene. Am convenit ca expertii nostri sa continue un dialog sistematic pe teme ale agendei regionale si europene, astfel incat sa putem pune mai bine in valoare complementaritatile noastre in proiecte ce privesc domeniile mentionate", a precizat Ariton.

In perioada 7-8 februarie 2011 se desfasoara, la Bucuresti, lucrarile Grupei de lucru romano-turce in domeniul energiei, in cadrul carora reprezentanti ai companiilor de profil din cele doua tari discuta despre dezvoltarea unor noi proiecte de cooperare in domeniul transportului energiei electrice, in domeniul petrolului si gazelor, al energiilor regenerabile si pentru consolidarea unei piete regionale integrate exigentelor europene. 

NewsIn