Un nou gigant pe piata muncii: POSDRU. A facut 20.000 de noi angajari

Data publicarii: 09-02-2011 | HR/Cariere

Daca ar fi privit ca o "intreprindere", POSDRU, programul UE pentru resurse umane, este cel mai mare nou angajator: 20.000 de oameni care predau, 500 de milioane de euro plati pentru salarii .

Silvia Suciu (50 de ani), Florentina Baciu (48 de ani), Sorin Morega (47 de ani), Adelin Niculae (23 de ani) si Ana I.(56 de ani) erau ieri dimineata intr-o sala la etajul II in complexul de birouri Cotroceni Business Center, atenti la ce le spunea Ruxandra Grou despre cum sa deschida sau sa in-chida un calculator.

Ei sunt someri de anul trecut, dar nu au reusit inca sa se angajeze si de aceea au venit la un curs gratuit, platit din bani europeni. La fel ca ei mai sunt in acest moment in tara alti 15.000 - 30.000 de someri, femei, tineri absolventi de facultate sau doctoranzi, care merg in fiecare zi la cursuri gratuite, finantate din fonduri europene, pentru a-si im-bunatati sau pentru a-si certifica anumite competente. Acestea sunt cursurile finantate din fondurile europene prin asa-numitul program POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Uma-ne), care a atras pana acum cei mai multi bani de la UE si pentru care a fost cea mai dura competitie. Putini stiu ca acest program este in prezent cel mai mare nou "angajator" de pe piata, de cinci ori mai mare decat Nokia, de exemplu, care a creat 4.000 de locuri de munca la Cluj.

Daca ar fi privit ca o uriasa companie, programul de finantare din fondurile UE pentru resurse umane este un gigant furnizor de training, cu o cifra de afaceri de 4,25 mld. euro (aceasta fiind valoarea intreaga a programului pana in 2013), cu peste 20.000 de angajati (traineri, cum este de exemplu Ruxandra Grou, care preda ieri notiuni de IT&C, consultanti, manageri si asistenti de proiect) care deruleaza 2.000 de programe de training. Programul are o arie larga de "clienti" - de la someri, femei, persoane cu dizabilitati, pana la bancheri de top care sunt dispusi sa urmeze cursuri de leadership sau de studiu comportamental.

Cele 2.000 de programe de training contractate sunt dintre cele mai diverse: de la consiliere in cariera, traininguri pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale, pentru instruirea femeilor din mediul rural, cu valori de la 10.000 de euro pana la 5 milioane de euro.

Programele au fost propuse de firme, ONG-uri, fundatii si chiar institutii de stat. Un trainer poate castiga pana la 3.300 de euro net pe luna intr-un astfel de program cu un contract de cel putin patru ore pe zi. In 2008, 2009 si 2010 s-au facut plati de 485 milioane de euro pentru aceste proiecte. Banii merg pe salariile trainerilor, pe suport de cursuri, computere, mobilier si inchirieri de sali. Pentru 2011 sunt preconizate plati de 800-1 miliard de euro, din care cel putin jumatate sunt pentru salariile trainerilor.

Cei 15 someri din Bucuresti au invatat ieri-dimineata, timp de patru ore, care sunt componentele unui calculator, cum se deschide/inchide un calculator sau cum pot fi folosite elementele din bara de start. Gratuit.

In doua saptamani, vor sti deja sa deseneze scheme sau sa modifice si sa taie fotografii in Paint, sa redacteze si sa editeze documente in Open Office, o alternativa gratuita de la Windows a Microsoft Office.

Continuarea in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: