Creditul bauspar - ce este, cat este si pentru cine este

Data publicarii: 09-02-2011 | Finante-Banci

Pentru cei care vor sa-si renoveze casa sau chiar sa se bucure de una noua, si vor sa apeleze la un credit, dar peste cativa ani, produsele bauspar sunt solutia ideala. 

Creditele bauspar presupun economisire si creditare sub acelasi contract. Din bancile din Romania doar doua au subsidiare care dau astfel de credite. 

Este vorba de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Ce presupune acest produs? Pentru inceput va trebui sa economisiti o parte din bani si apoi sa luati un credit in cadrul aceluiasi contract potrivit site-urilor BCR BpL si RBL. 

In general, acest tip de produse se intind pe termen mediu de 10 ani. Mai intai va trebui sa economisiti o anumita suma lunara, urmeaza perioada de creditare. In general, sunt sume care nu reprezinta un efort financiar prea mare. 

Economisesti minim 50%, te imprumuti pentru restul

Cel mai bun exemplu pentru a va face o idee despre astfel de produse se afla pe site-urile celor doua banci. De exemplu, in cazul BCR BpL, la produsul "Economii Plus", suma economisita va trebui sa fie de minim 50% din banii de care aveti nevoie. 

Deci daca e vorba de 25.000 de lei, veti economisi timp de 5 ani cel putin 12.500 de lei. Dobanda oferita este de 3% (mult mai mica decat la un depozit la termen). Pe langa acesti bani, statul mai vine si el cu o suma de maxim 250 de euro (numai in cazul in care economisiti peste 1.000 de euro pe an), in fiecare an, care se adauga la economiile dumneavoastra. 

Potrivit exemplului BCR BpL, va trebui sa puneti deoparte in fiecare luna cate 167 de lei si din bonificatie mai strangeti inca 903 lei. Cum rata este prea mica sa puteti beneficia de toti cei 250 de euro/an de la stat, in 5 ani de aici va vor veni doar 2.568 de lei. Per total, daca nu se iau in calcul anumite comisioane, veti ajunge sa economisiti 13.400 de lei. 

Asta inseamna ca pentru restul banilor pana la 25.000 de lei va trebui sa faceti credit. In cazul BCR BpL, dobanda pentru credit este de 6% (fixa pe toata perioada creditului). Potrivit calculelor bancii, pentru restul banilor rata va fi de circa 181 de lei pe o perioada de 84 de luni. 

Comisioane si taxe

Si la RBL, conditiile de economisire-creditare sunt cam aceleasi. Si aici pentru economisirea in lei dobanda este de 3%, iar pentru imprumut este de 6%. Potrivit site-ului bancii, exista un comision de deschidere a contului de 1,2% din suma contractata si alti 36 de lei, comision anual de administrare. Acestea doua sunt numai pentru partea de economisire. Pe partea de creditare este comisioanul de analiza dosar de 3%. 

Site-ul RBL trimite pentru mai multe informatii la un partener de afaceri Consultanta Financiara Germana. Potrivit exemplelor de acolo, daca aveti nevoie de 50.000 de lei, suma economisita va fi de peste 20.500 de lei. La acestia se mai adauga alti 5.100 de lei castigul total din economisire (prima de la stat plus bonificatia economiilor). Pentru restul de 25.000 lei intervine creditul cu o dobanda de 6%. 

Avantaje....

Desi pare destul de complicat acest produs are si avantaje si dezavantaje. Ca un avantaj putem enumera dobanda la credit care este fixa si mult mai mica decat la un credit normal, in lei. Apoi, acesta are comision de rambursare 0, deci puteti returna banii oricand. Exista si posibilitatea de deductibilitate de la stat in limita a 300 de lei, pentru sumele economisite. 

Pentru partea de economisire nu exista limita de varsta, ceea ce insemna ca si unii minori pot contracta un astfel de produs, urmand ca parintii sa depuna banii pentru ei. 

....si dezavantaje

Creditul trebuie folosit numai pentru spatiul locativ. Dobanda la economisire este ceva mai mica decat pentru un produs de economisire traditional unde bonificatia in prezent ajunge la peste 7%. In unele cazuri se cere si garantie (ipoteca). Iar cel mai mare dezavantaj, daca ar fi sa privim din punct de vedere al romanului, faptul ca banii ii va primi foarte tarziu.

Sursa: Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: