Isarescu: Statul trebuie sa elimine birocratia si controalele excesive pentru a spijini IMM-urile

Data publicarii: 09-02-2011 | Afaceri


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca statul ar putea face lucruri "palpabile si destul de rapide" pentru a veni in sprijinul IMM-urilor, cum ar fi reducerea birocratiei si, de asemenea, poate renunta la o parte din controalele excesive care sporesc probabilitatea de coruptie.

Potrivit lui Isarescu, reducerea birocratiei ar fi un lucru benefic pentru toata economia.

"Acest lucru este benefic pentru toata economia. Pentru IMM-uri uneori este vital. O raportare in plus total inutila, total deplasata, poate sa coste un IMM pe saptamana cateva procente bune din cifra lui de afaceri. Este evident acest lucru, comparativ cu o intreprindere mare", a mentionat Isarescu.

Acesta a mentionat ca statul ar putea renunta si la o parte din controalele excesive, multe fiind administrative.

"Cu cat sunt mai multe controale, probabilitatea de coruptie este mai mare. Chiar daca se doreste a fi cu buna intentie, nu fac altceva decat sa creeze un lant de slabiciuni. Nu reduce economia subterana, ci dimpotriva, o mareste", a mai spus guvernatorul BNR.

Totodata, Isarescu a precizat ca, "de la un anumit nivel al taxarii, al impozitarii, incasarile nu sunt mai mari, ci devin mai mici. La fel se intampla si cu controlul".

Un alt lucru pe care trebuie sa-l faca statul, in opinia guvernatorului BNR, este ameliorarea climatului de afaceri, "incepand chiar de la o schimbare a perceptiei intre afacere si afacerism".

"Din pacate, in societatea romaneasca, cultural vorbind, nu evem ideea de business. De aceea, nu trebuie sa ne suparam ca multi evita sa spuna afacere, deoarece afacere la noi suna a afacerism" a spus Isarescu, care a adaugat ca in ultimii 20 de ani au fost multi "tunari" care au intarit aceasta confuzie si s-au dezvoltat sub numele de oameni de afaceri. 

 

NewsIn