Valeriu Tabara: Romania detine la ora actuala suficiente stocuri de produse agroalimentare

Data publicarii: 10-02-2011 | Diverse
Romania detine la ora actuala suficiente stocuri de produse agroalimentare, care pot satisface fara probleme cerintele populatiei, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Valeriu Tabara.

"In Romania sunt suficiente stocuri de produse agroalimentare, mergand de la cele vegetale si ajungand la cele din carne, stocuri care pot satisface fara probleme cerintele populatiei. Nu cred ca in aceasta perioada este nevoie de vreo interventie in piata", a spus Tabara.

Acesta a precizat ca, in ciuda datelor contradictorii aparute in piata in ceea ce priveste stocurile de grau, "este cert ca inca exista grau pe piata".
"Cred ca interventia la grau poate fi posibila, dar nu la aceasta data, pentru ca exista si posibilitatea importului, piata este libera. Nu putem interveni in privinta importului sau exportului asa cum si-ar dori unii pentru ca suntem in piata comuna", a explicat seful de la Agricultura.

Potrivit acestuia, la ora actuala au fost solicitari de interventie si la nivelul UE, in sectorul porcin, care a cerut o reducere a taxelor vamale pentru importurile de cereale din emisfera sudica si din afara UE, decizie care s-ar putea lua in Consiliul de Ministri din data de 22 februarie de la Bruxelles.

Tabara a mai adaugat ca in Romania exista la ora actuala stocuri la carnea de pasare, la fructe, cu posibilitati mari de export.
"De asemenea, exista oferte de a face contracte de export cu producatorii romani, pe o perioada de 10 ani, pentru materie prima, fie produse de ulei, floarea soarelui sau rapita. Eu zic ca acesta este un lucru bun pentru ca detinerea unei capacitati de export inseamna asigurarea pietei interne si intrarea in normalitatea de comert'', a subliniat oficialul MADR.

In ceea ce priveste cresterea stocurilor de alimente in Romania, Tabara considera ca ceea ce detinem acum sunt angajamente din tratatul de aderare.
"Stocul intangibil de grau al Romanei este de 300.000 de tone. Pe de o parte, eu cred insa ca la grau ar trebui sa fie mai mare, undeva la un milion, 1,2 milioane tone, pentru ca o astfel de cantitate te poate ajuta in foarte multe situatii. Pe pe de alta parte, nu cred ca este nevoie sa facem stocuri foarte mari, ci ar trebui sa ne organizam mai bine parteneriatele. Cei care fac painea in mod sigur trebuie sa aiba silozuri, sa aiba stocuri tampon, la fel si fermele de animale trebuie sa-si asigure produsele prin stocuri tampon, precum si asociatiile profesionale sa-si asigure aceste sisteme de stocuri. Stocurile ajuta foarte mult la dezvoltarea pietei si la consolidarea parteneriatelor", a subliniat seful de la Agricultura.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat la ineputul lunii ca preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns in ianuarie la un nivel record.

Pentru a saptea luna consecutiv, indicele lunar al FAO, care masoara modificarile de pret ale unui cos de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar, a inregistrat luna trecuta o valoare record de 230,7 puncte, fata de 223,1 puncte in decembrie 2010. Este cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice in 1990, depasind valoarea record de 224,1 inregistrata in iunie 2008, care a provocat revolte in unele state, din cauza pretului ridicat al alimentelor.

Sursa: AGERPRES