Te simti nedreptatit de patron? Ce daune poti sa ceri in instanta si ce sanse ai sa le primesti?

Data publicarii: 11-02-2011 | HR/Cariere


Daca stii ca ai fost dat afara de la serviciu pe nedrept si ca patronul ti-a incalcat drepturile pe care le ai prin lege, poti apela oricand la instanta, iar in urma procesului poti fi sigur ca vei primi macar salariile din urma, daca nu si ceva daune materiale. Avand in vedere ca legislatia muncii din Romania este perceputa ca fiind una care favorizeaza mai degraba angajatul decat pe angajator, litigiile de munca dau, in general, castig de cauza salariatilor nedreptatiti, spun expertii in dreptul muncii.
Te simti nedreptatit de patron? Ce daune poti sa ceri in instanta si ce sanse ai sa le primesti?

Chiar daca in Romania angajatii sustin ca sunt exploatati de catre patroni si ca sunt pusi sa munceasca ore suplimentare fara a fi platiti sau ca sunt concediati pe nedrept, in cazul unor procese legea este mai degraba de partea salariatilor.
Avocatii explica, insa, ca prea putini angajati dau patronul in judecata in cazul in care li se incalca drepturile conferite de lege, din teama de a nu fi dati afara, din lipsa de bani sau descurajati de durata unor procese.
 
Potrivit lui Serban Paslaru, avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii, cele mai frecvente situatii in care salariatii se judeca cu angajatorii sunt fie concedierile considerate abuzive, fie neplata orelor suplimentare sau a unor sporuri negociate la semnarea contractului de munca.
 
"Munca suplimentara neplatita sau nu neaparat acceptata, dar efectuata pentru ca angajatii vor sa-si pastreze locul de munca, sau neacordarea unor sporuri, acestea sunt zonele in care exista cele mai multe litigii in instanta. Acesteneintelegeri pornesc de la faptul ca angajatorii nu precizeaza foarte clar in contractul individual de munca aceste sporuri, iar partile nu convin de la inceput daca sporurile sunt sau nu incluse in salariu. In general, angajatorii considera ca pachetul salarial este suficient si nu mai dau si sporurile prevazute de reglementarile legale sau contractuale. Angajatii le solicita in instanta, retroactiv si, de cele mai multe ori, le obtin", a explicat Serban Paslaru

 

citeste mai mult: incont.ro