Orange si Vodafone anunta ca vor contesta in instanta amenda record data de Consiliul Concurentei

Data publicarii: 15-02-2011 | IT&C

Cei doi mari operatori de telefonie mobila din tara, Orange Romania si Vodafone Romania, au anuntat ca vor contesta in instanta amenda record data de Consiliul Concurentei, de 63 milioane euro in total, pentru abuz de pozitie dominanta.

"Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata, avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta. Orange Romania si-a desfasurat dintotdeauna activitatea pe piata in deplina conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulile de concurenta", se arat in comunicatul emis marti de Orange.

Oficialii Orange Romania subliniaza totodata ca obiectul investigatiei nu se refera la relatia dintre Orange Romania si clientii de telefonie mobila din Romania.

"Decizia anuntata astazi (marti, 15 februarie, n.r.) de catre Consiliul Concurentei se refera la o investigatie demarata in anul 2006 cu privire la o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Investigatia priveste termenii si conditiile agreate intre operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internationale in Romania", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Orange Romania afirma ca societatea se abtine de la orice comentarii suplimentare pana la momentul comunicarii motivarii deciziei.

La randul lor, oficialii Vodafone Romania se declara "surprinsi si dezamagiti" de decizia anuntata marti de Consiliul Concurentei, in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications SRL.

"Vodafone Romania considera ca nu a intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua sa, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei. Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei in justitie", spun oficialii Vodafone Romania.

Potrivit acestora, in perioada supusa investigatiei, Netmaster Communications a derulat trafic international de voce printr-un acord de interconectare incheiat anterior cu Vodafone Romania.

"Absenta unui contract specific pentru traficul international de voce se datoreaza refuzului Netmaster de a accepta aceleasi conditii contractuale oferite si celorlalti operatori, Netmaster solicitand la momentul respectiv un tratament preferential", mai afirma reprezentantii Vodafone.

Consiliul Concurentei a amendat companiile Orange si Vodafone cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) si respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de pozitie dominanta.

"In cadrul investigatiilor declansate in 2006, in urma unor plangeri depuse de catre SC Netmaster Communications SRL, autoritatea de concurenta a constatat ca cele doua companii de telefonie au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone", potrivit autoritatii de concurenta.

Interconectarea retelelor operatorilor si implicit achizitia de catre acestia a serviciilor de terminare a apelurilor ofera abonatilor din retele diferite posibilitatea de a se apela intre ei. Astfel, realizarea acestor servicii implica preluarea apelurilor provenite sau tranzitate din/prin retelele altor operatori (Netmaster in acest caz) si livrarea lor la punctul final de destinatie (utilizatorii finali ai retelelor Orange si Vodafone). Pentru operatorii alternativi de telefonie (de tip Netmaster), aceste servicii constituie facilitati esentiale, in vederea intrarii si respectiv a mentinerii lor pe piata. 

Abuzurile Vodafone si Orange s-au manifestat pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor in propriile retele de telefonie, piete pe care fiecare dintre acesti operatori detine o pozitie de monopol.

Conform legislatiei in domeniul concurentei, in absenta unei justificari obiective, un refuz reprezinta un abuz de pozitie dominanta pe piata de acces.

"Orange si Vodafone aveau nu numai obligatia de a acorda accesul Netmaster la retelele lor in vederea terminarii apelurilor, dar si pe aceea de a respecta reglementarile autoritatii din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective (indiferent de locul de initiere a acestora, in afara sau in interiorul Romaniei). Din analiza efectuata de Consiliul Concurentei a rezultat ca, pana la data de 1 ianuarie 2007, Vodafone si Orange si-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor in international, fara a lua in considerare reglementarile din domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat", spun oficialii Consiliului Concurentei.

Daca Vodafone si Orange ar fi acordat accesul Netmaster la tariful maxim reglementat, conform obligatiei de nediscriminare, ar fi trebuit sa aplice acelasi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau incheiate contracte.

Cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate in international si a celor originate in retelele altor furnizori din Romania pentru pentru o perioada de 1 an si jumatate in reteaua Vodafone si 2 ani si 4 luni in reteaua Orange. De asemenea, pentru o scurta perioada de timp, cele doua companii au limitat terminarea apelurilor nationale provenite din reteaua Netmaster.

"Veniturile suplimentare obtinute de cele doua companii pe aceasta piata reprezinta, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri in retelele Vodafone si Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de catre consumatorii finali" a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa din Romania intrati pe piata incepand cu anul 2003, odata cu liberalizarea acesteia. 

NewsIn