Statul a inceput pregatirile pentru cea mai mare oferta de pe Bursa: 500 mil. euro pentru 10% din Petrom

Data publicarii: 15-02-2011 | Bursa

Ministerul Economiei a demarat procedura de selectie internationala a intermediarului pentru oferta publica secundara de actiuni prin care intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, potrivit unui anunt al ministerului.

Castigatorul va fi anuntat in luna martie si va avea la dispozitie cateva luni pentru a pregati oferta, care este programata sa aiba loc in acest an. Acesta este al doilea pas formal care arata intentia statului de a vinde in acest an circa jumatate din participatia de 20,6% pe care o detine la Petrom, dupa ce Guvernul a aprobat aceasta operatiune in mai 2010. 

Aceasta este cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei de la Bucuresti, valoarea pachetului scos la vanzare fiind in prezent de 480 mil. euro, la pretul de ieri de pe Bursa, de 0,367 lei/actiune. Cea mai mare oferta de pana acum, in valoare de 63 mil. euro, a fost vanzarea tot de catre stat a unui pachet de 10% din Transgaz, prin oferta publica initiala (IPO), in decembrie 2007. Petrom este cea mai valoroasa companie din Romania, cu o capitalizare de 4,87 mld. euro. Grupul austriac OMV detine 51% din companie, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. 

Sursa: Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: