CE aproba modificarea Tratatului UE pentru instituirea unui mecanism de stabilitate pentru Zona euro

Data publicarii: 16-02-2011 | International


Comisia Europeana Si-a dat marti acordul pentru modificarea, inainte de 2013, a Tratatului astfel incat sa se permita instituirea unui Mecanism European de Stabilitate, care sa mentina stabilitatea Zonei euro.

Comisia considera ca modificarea propusa a articolului 136 din Tratatul privind functionarea Uniunii nu ar aduce atingere in niciun mod competentelor Uniunii Europene. Din moment ce modificarea propusa afecteaza politicile Si actiunile interne ale Uniunii, sunt indeplinite conditiile pentru ca aceasta modificare sa fie efectuata prin procedura simplificata de amendare a Tratatului, a adaugat CE.

"Aceasta decizie este indispensabila pentru a ne dovedi hotararea de a apara moneda noastra comuna Si de a garanta stabilitatea financiara atunci cand ne confruntam cu anumite dezechilibre economice asa cum au fost constatate in unele state membre. Sunt dezechilibre pe care trebuie sa le remediem. Acest mecanism este esential pentru completarea cadrului Tratatului", a declarat preSedintele executivului european, Jose Manuel Barroso.
 
 Consiliul European a propus modificarea articolului 136 din Tratat, prin introducerea unui nou alineat: "Statele membre a caror moneda este euro pot institui un mecanism de stabilitate, care urmeaza sa fie activat in cazul in care acest lucru este indispensabil pentru a garanta stabilitatea zonei euro in ansamblu. Acordarea oricarei asistente financiare necesare in temeiul mecanismului va face obiectul unei stricte conditionari".

Avizul CE subliniaza faptul ca modificarea propusa a Tratatului nu sporeSte Si nici nu diminueaza competentele Uniunii. Modificarea Tratatului trebuie, de asemenea, privita in contextul propunerilor legislative ale Comisiei de consolidare a guvernantei economice Si supravegherii bugetare a statelor membre din zona euro. Comisia European va conlucra activ cu miniStrii de finante ai statelor din Zona euro, pentru a stabili detaliile privind Mecanismul European de Stabilitate.

La 16 decembrie 2010, Guvernul Belgiei a inaintat Consiliului European o propunere de decizie a Consiliului European in ce priveste modificarea articolului 136 al Tratatul privind functionarea Uniunii, in vederea instituirii unui mecanism de stabilitate permanent pentru statele membre a caror moneda este euro.

La 20 decembrie 2010, Consiliul a consultat Comisia Europeana cu privire la propunerea respectiva.

Avand in vedere necesitatea ca procedurile de aprobare nationale sa demareze cat mai curand posibil, astfel incat mecanismul de stabilitate sa fie instituit inainte de expirarea actualului mecanism temporar, Consiliul European i-a solicitat CE sa iSi dea avizul pana in martie 2011, astfel incat liderii UE sa poata adopta o decizie pe subiect la reuniunea sa din 24-25 martie 2011.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: