Olteanu, BNR: Avem prea putine povesti de restructurare cu succes a datoriilor firmelor

Data publicarii: 16-02-2011 | Afaceri


Putinele exemple de restructurari cu succes ale datoriilor firmelor fac ca in momentul de fata bancherii si antreprenorii sa fie pe pozitii de adversari, iar companiile supraindatorate isi imping problemele pana la punctul in care intrarea in faliment devine inevitabila.

"Suntem intr-un cerc vicios, ca sistem. Prea putinele restructurari reusite nu ne dau curaj. Poate mai multe restructurari, despre care sa se vorbeasca, ar ajuta", a spus Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR responsabil cu coordonarea directiei juridice, in cadrul seminarului "Detinerea temporara de actiuni de catre institutiile de credit - forma de restructurare a agentilor economici", organizat la banca centrala. Sala de dezbateri a BNR era ieri-dimineata neincapatoare, iar in auditoriu se aflau in general reprezentanti ai bancilor la nivel de departament juridic sau recuperarea creantelor, precum si avocati sau practicieni in insolventa.

Pana in prezent, doar restructurarea retailerului Flanco, intrat in insolventa in primavara anului trecut, a fost prezentata public.

Prin preluarea de actiuni, banca se poate implica direct in deciziile de conducere a operatiunilor companiei, iar alaturi de asigurarea de finantari suplimentare aceasta mareste sansele unei redresari.

"O institutie de credit are capacitatea necesara pentru a putea ajuta la redresarea financiara a firmei debitoare, situatie din care amandoua au de castigat", a spus Ianfred Silberstein, directorul Directiei Juridice din BNR

In prezent, doar 5% din firmele intrate in incapacitate de plata ajung sa puna in practica un plan de redresare financiara, in timp ce restul se indreapta direct spre faliment, spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania. In prezent sunt deschise peste 20.000 de dosare de insolventa.

 

integral in: zf.ro