Raiffeisen: O taxa pe profitul bancilor este contraproductiva, tot clientii vor plati

Data publicarii: 18-02-2011 | Finante-Banci


Presedintele executiv al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a declarat joi ca o taxa pe profiturile bancilor este contraproductiva si va fi doar colectata de institutiile de credit, dar platita de clienti.

"Daca acum vorbim despre un credit mai ieftin, este contraproductiv sa vorbim in acelasi timp despre o masura care ar scumpi creditul. O taxa pe profitul bancilor, asa cum este propusa, este clar ca va fi doar incasata de banci, dar va fi platita de clientii  bancilor. Ce ne trebuie in Romania este un credit mai ieftin, nu un credit mai scump", a mentionat Steven van Groningen.

Acesta a spus ca, odata cu trecerea la standardele internationale de contabilitate, sistemul bancar din Romania va plati automat mai multe taxe.

Presedintele executiv al Raiffeisen Bank Romania a mentionat ca nu au fost discutii in acest sens cu Guvernul si ca ar fi necesara o consultare privind introducerea unei astfel de taxe. "Haideti sa ne uitam la ce se intampla la nivel european, nu sa venim repede cu o propunere de doua pagini, care nu este discutata cu nimeni", a spus seful Raiffesen.

"Taxa este total nejustificata, deoarece vorbim despre o taxa pe profit. Sa nu uitam ca nicio banca din Romania nu a primit niciun ban de la stat", a mai adaugat Steven van Groningen.

La randul sau, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dominic Bruynseels, considera de asemenea ca introducerea unei astfel de taxe nu este o idee buna.

"In ceea ce priveste finantarea statului, a IMM-urilor, a persoanelor fizice, daca avem capital mai putin, trebuie sa ne crestem capitalul prin retinerea profiturilor ca prima sursa de capital si, daca nu avem capital disponibil pentru creditare, nu vom putea acorda credite", a spus Bruynseels.

Mai multi senatori PDL au initiat un proiect de lege prin care sa fie instituita o taxa anuala de solidaritate de 2,5% din profitul bancilor, banii urmand sa mearga la bugetul asigurarilor sociale. Masura ar urma sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.

 

NewsIn