Doar 10% din utilizatorii de servicii bancare vor sa ia un credit in viitorul apropiat-studiu IRES

Data publicarii: 18-02-2011 | Finante-Banci


Studiul prospectiv cu privire la piata bancara realizat in luna ianuarie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca doar 10% dintre utilizatorii de servicii bancare, cu rezidenta in mediul urban, intentioneaza sa ia un credit de la banca in viitorul apropiat.

Potrivit aceluiasi studiu, intr-o luna normala, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reusesc sa faca economii.

Totodata, studiul releva faptul ca doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multa incredere in banci in general, in timp ce 41% au multa  incredere, 40% putina, iar 13% foarte putina incredere.

De asemenea, 5% dintre romanii care utilizeaza servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.

Conform studiului, procesul de alegere a bancii de catre o persoana este determinat, mai degraba, de factori perceptuali de tipul incredere sau amabilitate si intr-o proportie mai scazuta de oferta efectiva a bancii. Aproape jumatate (48%) dintre utilizatorii serviciilor de banking din Romania declara ca nu ii nemultumeste nimic cu privire la relatia pe care o au cu banca.

Pe de alta parte, o treime din respondenti folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime foloseste bancomatul o data pe luna. Restul respondentilor il folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%).

Studiul mai arata ca arata ca 47% dintre romani nu folosesc niciodata cardul pentru a face plati la comercianti, iar 33% il folosesc in acest scop ocazional. In schimb, 15% il folosesc de cele mai multe ori pentru plata cumparaturilor, iar 5% declara ca il folosesc de fiecare data.

Serviciile bancare on-line sunt accesate in prezent de doar 17% dintre utilizatorii serviciilor bancare, mai releva studiul.

Dintre bancile prezente pe piata din Romania, BCR se bucura de cea mai ridicata notorietate - 34%. Aceasta este urmata de BRD - 18%, Banca Transilvania - 13%, Raiffeisen Bank - 11%, Bancpost - 5% si ING - 5%. Restul bancilor au fost mentionate de sub 5% dintre respondenti.

IRES a lansat Programul  National de Evaluare a Serviciilor Institutiilor Bancare din Romania -  National Banking Index 2011, primul program integrat de evaluare a perceptiei pietei bancare derulat in Romania. Rezultatele National Banking Index reprezinta un feedback al clientilor cu privire la experienta lor cu piata bancara.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: