Tara morilor de vant: 1.500 de turbine si investitii de 5 miliarde de euro sunt asteptate pana in 2015

Data publicarii: 18-02-2011 | Mediu

2010 a fost un an lipsit complet de stiri pozitive pentru proiectele de termocentrale, hidrocentrale sau reactoare nucleare, in timp ce energia eoliana a devenit noua vedeta a industriei. Bilantul anului arata ca au fost montate 200 de "mori de vant" in urma unor investitii de circa 800 de milioane de euro. In 2015, cele mai pesimiste scenarii mizeaza pe 3.000 MW instalati, adica in jur de 1.500 de turbine si investitii de circa 5 miliarde de euro. Este posibil?

Energia eoliana este unul dintre putinele domenii in care investitiile au inregistrat anul trecut un nivel record, banii fiind alocati de grupuri energetice gigant, asa cum este cazul cehilor de la CEZ sau al italienilor de la Enel. Mai mult, statisticile europene arata ca in 2010 Romania a ocupat locul sapte in ceea ce priveste capacitatea nou instalata in proiecte eoliene, cu 448 MW, toti in zona Dobrogei.

Cei 448 MW pot alimenta intr-un an, numai cu energie verde, peste 400.000 de gospodarii cu un consum mediu lunar de 200 kWh. Practic, energia eoliana este singurul domeniu in care Romania poate spune ca a avut anul trecut o evolutie mai buna decat Polonia sau Austria. "Romania are premisele ca anul acesta sa ajunga la o capacitate nou instalata de 600-1.000 MW. Se poate ca la sfarsitul anului acesta sa ajungem la o capacitate mai mare decat Austria. Mai mult, in Romania s-au derulat anul trecut 5% din totalul investitiilor in parcuri eoliene noi la nivel european. Aceste investitii se fac in zona de inalta tehnologie. Nu cred ca sunt multe alte domenii in care Romania sa aiba o astfel de performanta", spune Ionel David, consultant pe relatii publice in cadrul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), organizatie care este activa in domeniul de profil de 2 ani si care are 85 de membri.

Fantanele, Agighiol si Pestera au fost cele mai norocoase localitati: din locuri uitate de lume au ajuns sa fie mentionate pe prima pagina a unor ziare precum Le Monde, iar rand pe rand CEZ, Enel si Energias de Portugal au ridicat proiecte eoliene de sute de milioane de euro. "Primariile acestor comune au de castigat enorm de pe urma acestor proiecte. Practic, 1% din valoarea investitiei revine primariei in momentul in care se acorda autorizatia de construire. Ceea ce am observat este ca primariile din comunele cu potential au inceput sa-si faca birouri de urbanism, primul pas in acest sens fiind facut de primarul de Pestera. Apoi au urmat si alte primarii si astfel ele sunt cele care elibereaza autorizatiile de construire", explica David.

 

integral in: zf.ro