Ce salariu trebuie sa ai ca sa poti cumpara un apartament nou in Bucuresti

Data publicarii: 21-02-2011 | Imobiliare


Pentru majoritatea bucurestenilor achizitia unui apartament nou ramane o misiune aproape imposibila, in conditiile in care pentru proiectele din interiorul orasului preturile garsonierelor pornesc de la circa 60.000 de euro.

Cu alte cuvinte, fara un salariu de cel putin 600 de euro lunar este aproape imposibil de suportat o rata de circa 350 de euro la un imprumut de 57.000 de euro prin programul Prima casa, cu ajutorul caruia poate fi achizitionata o garsoniera in Bucurestii Noi sau in Obor.

Potrivit celor mai recente informatii de la Institutul National de Statistica, salariul mediu net in Capitala este de 1.864 lei (440 de euro), venituri din care nu poate fi sustinuta decat eventuala achizitie a unei garsoniere intr-un bloc vechi de la marginea Bucurestiului.

Cat mai sunt preturile apartamentelor noi?

Spre exemplu, firma de consultanta imobiliara Real Time are spre vanzare apartamente in sapte complexuri noi de locuinte din Bucuresti, in care cea mai ieftina locuinta este o garsoniera cu un pret de pornire de 57.000 de euro, cu TVA inclusa, aflata in proiectul Armonia din cartierul Titan.

In proiectul Metropolis Residence, din zona Bucurestii Noi, preturile garsonierelor pornesc de la 62.000 de euro plus TVA, adica ceva mai mult de 65.000 de euro cu TVA inclusa, in timp ce in ansamblul Obor Towers de langa primaria sectorului 2 preturile garsonierelor incep de la 63.800 de euro plus TVA. Garsonierele de la Obor costa astfel cat un apartament cu doua camere in complexul Optima din Titan.

Pe de alta parte, pentru familiile cu copii, in cele sapte proiecte promovate de Real Time, apartamentele cu trei camere au preturi de minimum 95.000 de euro, inclusiv TVA, cat costa in proiectul Armonia din Titan. In aceste conditii, piata apartamentelor noi ramane partial inghetata, in conditiile in care marea majoritate a locuintelor aflate la vanzare au suprafete mari si de regula cel putin trei camere.

 

integral in: zf.ro