Sindicatele vor relua protestele, din cauza asumarii raspunderii pe Codul muncii

Data publicarii: 22-02-2011 | Actualitate


Sindicalistii anunta reluarea protestelor si iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, din cauza faptului ca guvernul vrea sa-si asume raspunderea pe Codul muncii, au decis, luni, principalele cinci confederatii sindicale.

Reprezentantii confederatiilor mizeaza pe faptul ca Opozitia va depune o motiune de cenzura la adresa cabinetului Boc. In ziua asumarii raspunderii sindicalistii vor organiza mitinguri la Parlament si la Palatul Cotroceni, iar in ziua votarii motiunii vor sa faca o greva de avertisment.

Greva generala ar putea fi declansata ulterior. "Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

In acelasi context, vor fi organizate proteste in marile orase din tara. Primul va avea loc la Oradea, in 26 februarie, cu ocazia Congresului UDMR, iar apoi in cate opt judete pe zi, timp de trei saptamani. Sindicalistii vor sa picheteze inclusiv locuintele parlamentarilor.

Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru NewsIn, ca prin intentia privind asumarea raspunderii pe Codul muncii, guvernul demonstreaza din nou ca este iresponsabil.

"Avand in vedere importanta Codului muncii - care este o adevarata constitutie a muncii -, asumarea raspunderii ar fi o noua greseala mare a cabinetului Boc. In aceste conditii, parlamentul ar trebui dizolvat, pentru ca are rol pur decorativ", a mai spus Hancescu.

Liderii coalitiei de guvernamant au decis, luni dimineata, ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe Codul Muncii urmand ca propuneri de modificare a acestuia sa fie retinute in cadrul discutiilor cu partenerii sociali, dar si prin amendamente ale parlamentarilor.

"Coalitia propune asumarea raspunderii urmand sa avem consultari cu grupurile parlamentare, dupa care Guvernul urmeaza sa ia decizia finala", a declarat premierul Boc inainte inceperii sedintei Biroului Permanent National al PDL.

Boc a precizat ca problema contractelor colective de munca va fi solutionata printr-o lege speciala, nu prin Codul Muncii. "Am retinut propunerea UNPR ca in privinta contractelor colective de munca acestea sa fie reglementate prin lege speciala. Asta inseamna ca legea contractelor colective de munca ramane in vigoare, nu este abrogata prin Codul Muncii, ci este reglementata prin lege speciala", a spus Boc.

 

NewsIn