PAID a platit pana in prezent despagubiri de 25.000 lei, in urma fenomenelor de catastrofa naturala

Data publicarii: 22-02-2011 | Finante-Banci


Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a platit pana in prezent despagubiri de 25.000 lei in urma a cinci dosare de dauna avizate de catre societatile de asigurare actionare PAID, a declarat pentru NewsIn presedintele Pool-ului, Marius Bulugea.

Astfel, dauna medie pe dosar a fost de circa 5.000 lei.

"In total au fost inregistrate 16 dosare de dauna, cele mai multe fiind in judetele Harghita, Neamt si Prahova. Dintre acestea, 10 daune au fost ca urmare a inundatiilor, iar sase ca urmare a alunecarilor de teren. Numarul daunelor nu este foarte mare, pentru ca si numarul politelor incheiate in teritoriu nu este semnificativ", a mentionat Bulugea.

Acesta a precizat ca in toamna anului trecut nu s-au inregistrat inundatii pe arii extinse.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat pana la 21 februarie aproximativ 458.000 de polite de asigurare a caselor, in conditiile in care in Romania sunt circa 8,5 mil. de locuinte.

Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010. Termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in caz contrar primariile urmand sa aplice amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei.

Polita de asigurare obligatorie acopera trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant.

PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

 

NewsIn