Evaziunea fiscala va exploda din 2013, cand TVA nu se va mai plati in vama

Data publicarii: 23-02-2011 | Finante-Banci



Eliminarea obligativitatii platii TVA in vama incepand cu 1 ianuarie 2013 va ridica evaziunea fiscala la peste 60% numai la comertul cu legume si fructe.
Analizele realizate de echipele de audit ale Curtii de Conturi la institutii din cadrul Agen-tiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in anul 2009 arata statistici ingri-joratoare privind evaziunea fiscala si gradul de colectare a impozitelor si taxelor datorate sta-tului. Spre exemplu, cel mai rapid mod de operare constatat este in cazul comertului cu legume si fructe, unde din cauza desfasurarii de actiuni tar-dive in identificarea si combaterea fraudarii taxei pe valoarea adaugata evaziunea a fost de minimum 500 de milioane de lei .

"Concluzia analizei este ca domeniul comertu-lui cu legume si fructe se caracterizeaza printr-o eva-ziune situata la un nivel minim de 60% din totalul pietei acestor marfuri. In cifre absolute, evaziunea fiscala in acest domeniu este de mini-mum 500 de milioane de lei in perioada analizata (2008-2009), doar in ceea ce priveste TVA, la care se adauga evaziunea fiscala la impozitul pe profit si la alte impozite. Eliminarea obligativitatii platii TVA in vama incepand cu 1 ianuarie 2013 poate urca insa nivelul evaziunii din acest domeniu la niveluri si mai ridicate, intrucat aproximativ jumatate din totalul TVA incasata la buget de la acesti contribuabili, in prezent, este reprezentat de incasarile de TVA din vama", arata specialistii Curtii de Conturi care au realizat controlul la ANAF in 2009.


 

citeste mai mult: fin.ro