Isarescu: Ideea privind stimularea consumului pentru a avea crestere economica este una proasta

Data publicarii: 23-02-2011 | Economie


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca ideea privind stimularea consumului pentru ca Romania sa inregistreze crestere economica este "o idee proasta", iar romanii trebuie stimulati sa munceasca pentru a creste productia.

"Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape obsesiva a ideii ca n-avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Cum sa stimulam, daca noi am avut un consum mult mai mare decat productia interna. Daca puteam sa-l stimulam il stimulam si in 2008. Stimularea consumului in conditiile actuale inseamna in termeni generali o revenire la deficite externe mari si la aceeasi problema a sustenabilitatii. Ne va finanta cineva din exterior la deficite mai mari de 8%?", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, consumul va creste "dupa ce vom avea o crestere economica echilibrata".

"Ideea privind stimularea consumului ca sa avem crestere economica eu nu pot sa o calific decat ca o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica...Consumul va creste, nu se poate sa nu creasca, dupa ce vom avea o crestere economica echilibrata. Romanii trebuie lasati si stimulati sa munceasca pentru a creste productia. Consumul va creste in primul rind in zonele unde vom avea crestere de productie...Sa dam drumul acum la consumul per total, si cand vorbim de consum per total stim la ce ne referim, de o jumatate de an dezbaterea publica  e dominata de salariile bugetarilor, ca si cum nu mai exista ..salariile exportatorilor sau ale celor din industrie... Sunt 5 milioane de pensionari si doar 4 milioane de angajati, partidele politice se vor bate pentru castigarea alegerilor, iar cand un om politic va lua fisa sociologului si va spune cum castigi alegerile, castiga pe cei 5 milioane", a mai spus guvernatorul BNR.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: