FP nu a reusit sa puna Bursa pe harta: La o luna de la listare, tranzactiile au revenit la 3 mil. euro

Data publicarii: 23-02-2011 | Bursa


Efectul listarii Fondului Proprietatea (FP), asteptata de toata lumea ca o solutie miraculoasa pentru revenirea bursei de la Bucuresti, s-a risipit dupa o luna, iar piata a revenit la evolutiile anterioare, cu lichiditate extrem de redusa, dar si cu scaderi pe principalele actiuni.

Actiunile FP nu au facut exceptie, inregistrand corectii semnificative, spre nemultumirea miilor de actionari, atat fosti proprietari care au primit actiunile ca despagubire, cat si speculatori, care se asteptau la o evolutie pozitiva si la un pret cat mai mare. Saptamana trecuta, pretul actiunilor FP a coborat sub nivelul de 0,58 lei, fiind cu 10% sub nivelul de la listare, iar in primele doua sedinte ale acestei saptamani s-au tranzactionat in jurul nivelului de 0,6 lei.

Reprezentantii Franklin Templeton, care se ocupa de administrarea Fondului Proprietatea, au tinut sa-i linisteasca din nou pe investitori, dand asigurari ca evolutia actiunilor este conjuncturala, determinata de contextul international nefavorabil. Ei s-au aflat in ultimele zile in Argentina, la o intalnire anuala a analistilor grupului.

"Evolutia inregistrata de actiunile Fondului Proprietatea saptamana trecuta a fost influentata de inrautatirea sentimentului investitorilor asupra pietelor emergente. Mai exact, contextul international caracterizat prin turbulentele din tarile arabe i-a facut pe investitori sa isi retraga banii din fondurile deschise de investitii cu expunere pe tarile emergente, astfel ca administratorii acestor fonduri au fost nevoiti sa vanda din detineri pentru a putea onora rascumpararile, acest lucru a dus la corectii in pietele emergente de actiuni", a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, care coordoneaza echipa care administreaza Fondul Proprietatea. El crede ca investitorii ar trebui sa ia decizii pe termen lung si sa se ghideze dupa valoarea activelor fondului. Valoarea activului net unitar (VUAN) era la finele lunii ianuarie de 1,1352 lei.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: