Guvernatorul BNR: De 20 de ani, Romania are o crestere economica dezechilibrata

Data publicarii: Astazi, 24-02-2011 | Economie

Romania a avut, in ultimii 20 de ani, o economie dezechilibrata, iar pentru urmatoarele doua decenii lucrurile nu se vor schimba, a declarat, miercuri, in cadrul unei dezbateri de specialitate, Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

'De unde ar putea veni cresterea economica si in ce conditii, in 2011? Te-ar stimula sa spui ca dintr-o caciula, la noroc. Cresterea economica este de fapt un produs sintetic al fortei de munca. In esenta, venitul national rezulta din forta de munca angajata si productivitate. Romania are o crestere economica dezechilibrata de 20 de ani, cu cerere mica si oferta mare. Nici nu prevedem o altfel de crestere economica in urmatorii 20 de ani', a afirmat Isarescu. Oficialul BNR a punctat faptul ca tipul de crestere economica bazat numai pe imprumuturi nu este unul fezabil.

Stimularea consumului este o idee proasta si, mai degraba, trebuie ca romanii sa fie lasati sa munceasca pentru a creste productia, a mai afirmat Mugur Isarescu.

'Mi se pare mult mai nefezabila repetarea aproape obsesiva a ideii ca n-avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Cum sa avem acest lucru, cand am avut un consum mult mai mare decat productia interna? Consumul ar trebui sa fie restrans, pentru ca productia interna era mai mica decat cererea. Stimularea consumului, acum, va insemna revenirea la un deficit mare, cum era in urma cu doi-trei ani. Ideea privind stimularea consumului este o idee proasta. Orice astfel de idee prinde foarte repede in discursul public.Consumul va creste, nu se poate sa nu creasca, dar dupa ce vom avea o crestere economica', a explicat oficialul BNR.

Guvernatorul BNR a subliniat, totodata, ca Romania are nevoie de o economie durabila ce necesita trei lucruri importante: 'sa stimulam munca, sa stimulam munca si sa stimulam munca'.

Trustul de presa FinMedia, in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor, organizeaza, miercuri, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, conferinta 'Anul Financiar-Bancar 2011', cu tema ,,De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza?'.

Sursa: AGERPRES