Firmele isi vor putea reesalona pe maximum cinci ani datoriile catre stat

Data publicarii: 24-02-2011 | Afaceri

Ministerul Finantelor Publice a pregatit un proiect de ordonanta care prevede posibilitatea reesalonarii pe o perioada de maximum cinci ani a obligatiilor de plata ale firmelor catre bugetul general consolidat, a declarat miercuri vicepresedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/, Mihai Gogancea Vatasoiu, la forumul 'Chief Financial Officers'.


'Proiectul de ordonanta a obtinut toate avizele si urmeaza sa fie semnat de ministrul Finantelor si discutat in guvern. Am inteles ca ordonanta este agreata. A fost supusa si analizei Consiliului Concurentei care a discutat cu Comisia Europeana si nu este ajutor de stat', a spus oficialul ANAF.

El a precizat ca ordonanta prevede acorduri cu contribuabili pe o perioada de pana la cinci ani, cu garantii sau fara garantii, in functie de nivelul sumelor datorate catre bugetul general consolidat. Va fi stabilit un grafic de plata, iar pe aceasta perioada a reesalonarii contribuabilii vor plati numai dobanzi, nu si penalitati.

Dobanda va fi de 0,03% pe zi, daca exista o scrisoare de garantie bancara, respectiv de 0,04% pe zi in cazul reesalonarilor fara garantii.

In prezent, firmele pot amana, pe o perioada de sase luni, plata obligatiilor catre stat numai pentru datoriile acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, daca anterior acestei date au achitat la timp obligatiile.

In 2009, un numar de 300 de contribuabili au primit amanari la plata, iar in 2010 numarul acestora a urcat la 7.200, pentru o suma totala de 2,4 miliarde lei, a precizat vicepresedintele ANAF.

Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: