Cum pot fi falimentate bancile din Romania, dupa modelul sud-coreean

Data publicarii: 24-02-2011 | Finante-Banci
Clientii nemultumiti de bancile care i-au imprumutat, ce vor sa-si pedepeseasca creditorii, pana cand ii vor aduce in pragul falimentului, s-ar putea inspira din actiunea "colegilor de suferinta" din Coreea de Sud.

Mai multe banci din Coreea de Sud au ajuns la un pas de faliment, dupa ce clientii nemultumiti s-au hotarat sa isi retraga banii din depozite si sa-si incheie orice afaceri cu respectivii creditori, anunta Joong Ang Daily.

Domin Bank este cea de-a opta banca din Coreea de Sud care a ales sa isi suspende "temporar operatiunile", din cauza "retragerilor masive de fonduri".

Decizia a luat prin suprindere atat piata cat si arbitrii bancari, avand in vedere ca acesta este primul caz in care o banca alege sa-si inchida singura afacerea. Potrivit declaratiilor oficialilor bancii, intr-o singura saptamana, clientii au retras peste 28 de milioane de dolari.

In Romania, clientii pregatesc surprize pentru Volksbank

In cazul Romaniei, in grupul clientilor de la Volksbank deja s-a aflat despre actiunea celor din Coreea de Sud si a inceput o discutie despre pedepsirea creditorilor romani, exact in acelasi fel.

La noi, bancile tin in depozitele proprii peste 83,5 miliarde de lei, bani economisiti de populatie. Statisticile pe luna decembrie 2010 aratau ca 50 de miliarde de lei erau depozite in moneda nationala, in timp ce mai bine de 33,5 miliarde lei erau depozite in valuta.

Grupurile clientilor nemultumiti s-au format in vara anului trecut, cand bancile au inceput o lupta impotriva Ordonantei 50/2010. Unul dintre cele mai numeroase grupuri este cel al clientilor nemultumiti de Volksbank, creditorul care a dat printre cele mai multe credite in moneda exotica, francul elvetian.

Cititi integral pe Ziare.com