Cat mai valoreaza garantiile din spatele creditelor vandute de banci in anii de boom?

Data publicarii: 24-02-2011 | Finante-Banci


Raportul dintre creditele pe care bancile le au de recuperat de la clienti si valoarea garantiilor pe care le detin in contul acestor expuneri se afla la un nivel confortabil, de sub 80%, afirma BNR. In mod paradoxal, raportul s-a mentinut relativ constant in ultimii ani, desi preturile imobilelor au coborat chiar si la jumatate.

Datele publicate de BNR se bazeaza pe raportarile facute de cele mai importante zece banci locale din punctul de vedere al activitatii de creditare in cadrul unui sondaj trimestrial. Raportul dintre valoarea creditelor si cea a garantiilor detinute (loan to value - LTV) este calculat doar pentru imprumuturile cu garantii imo-biliare in spate.

"Noi nu avem un indiciu corect asupra pietei imobiliare, avand in vedere ca in momentul de fata exista mii de proprietati care fac obiectul unui gaj pentru un credit neperformant. Acest gaj va trebui lichidizat, adica vandut", spune Matei Paun, managing partner la compania de consultanta BAC Investment.

BNR nu precizeaza valoarea creditelor care au in spate garantii imobiliare. Bancile au vandut credite cu garantii imobiliare de circa 19 miliarde de euro doar in 2007 si 2008, potrivit calculelor ZF bazate pe variatia anuala a stocului de credite pentru populatie si pentru companii. In cazul populatiei au fost luate in considerare creditele ipotecare clasice, dar si jumatate din stocul creditelor de consum, care, potrivit aprecierilor BNR, au in spate garantii imobiliare (asa-numitele home equity). In cazul companiilor, circa 80% din credite sunt garantate cu ipoteci.

Numarul redus de tranzactii de pe piata imobiliara face foarte greu de stabilit valoarea "corecta" a garantiilor imobiliare. Bancherii prefera de altfel sa gaseasca solutii alternative - in general restructurarea creditului - decat sa forteze executarea bunului la orice pret, pentru ca sansele de a-si recupera astfel creanta sunt mici. In aceste conditii, bancile au ajuns sa ceara BNR sa se implice in crearea unui indice statistic, prin care sa actualizeze valoarea garantiilor detinute.

 

continuarea in: zf.ro