Micul secret al BCR pentru clientii buni: rate mai mici, dar la cerere

Data publicarii: 24-02-2011 | Finante-Banci


BCR incearca sa isi pastreze clientii buni-platnici si ofera dobanzi mai mici celor care vor sa isi mute creditul la alta banca. Lucrurile nu sunt insa simple, trebuie multa insistenta si rabdare.

OUG 50/2010 (transformata in Legea 288/2010), da dreptul clientilor cu credite cu dobanzi variabile sa ramburseze anticipat, fara plata unui comision.

Publicata in iunie 2010, legea nu a produs insa o explozie a refinantarilor, populatia fiind afectata de o reducere consistenta a veniturilor, plus ca cei cu credite ipotecare se confrunta si cu o depreciere a garantiilor. Totusi, ceva activitate in zona de refinantare a existat, cei cu capacitate financiara suficienta reusind sa isi gaseasca in mare masura un credit cu costuri mai mici.

Ce trebuie sa faci pentru o rata mai mica

In primul rind, trebuie sa mergi la banca. E destul de putin probabil sa ti se propuna din senin o rata mai mica.

Daca ai fost constiincios cu plata ratelor, atunci ai sanse sa primesti o dobanda mai mica decat clasica 10,1%. Daca rata lunara nu reprezinta mai mult de 30% din veniturile tale, atunci ai toate sansele sa obtii cea mai buna marja. Marjele cresc pe masura ce esti mai indatorat, insa chiar si bugetari cu salariile taiate au obtinut reduceri substantiale, dupa cum povestesc clientii pe forumul mai sus mentionat.

E nevoie de putina insistenta. Poti obtine raspunsuri diferite de la sucursale diferite. Asa ca, daca intr-o parte ti se spune ca nu se poate, in alta parte s-ar putea sa fie posibil. Daca ai fost bun-platnic, argumentul refinantarii la alta banca este unul puternic.

Ce acte iti trebuie

Pentru cei care trec pe creditul Casa Mea BCR e nevoie de adeverinta de venit, fisa fiscala pentru 2010, ultima factura de utilitati si extras de carte funciara de la Oficiul pentru Cadastru. Cei care incheie un simplu act aditional au nevoie doar de adeverinta de venit.

Contactati de Money.ro in urma cu o saptamana, oficialii BCR nu au oferit inca un punct de vedere cu privire la posibilitatile de reducere a dobanzilor pentru clientii bancii. Pozitia bancii va fi publicata in momentul in care va fi disponibila.

 

integral in: money.ro