Basescu: Trebuie sa facem o analiza daca termenul 2015 ramane fezabil pentru aderarea la zona Euro

Data publicarii: 25-02-2011 | Finante-Banci
Presedintele Traian Basescu a precizat, joi, ca termenul pentru aderarea Romaniei la zona Euro nu a fost modificat, ramane 2015, adaugand insa ca trebuie facuta o analiza pentru a vedea daca acest termen ramane fezabil.

"Termenul oficial nu a fost modificat, a ramas 2015. Dar, personal, cred ca, in perioada imediat urmatoare, impreuna cu toti factorii de raspundere, trebuie sa facem o analiza daca 2015 ramane fezabil. Nu pentru ca nu s-ar putea indeplini, fortand lucrurile, criteriile Pactului de stabilitate de la Maastricht. Sigur ca din 2012 noi ne-am angajat sa venim pe un deficit de 3%. In mod cert nu vom depasi nivelul de 60% din PIB pe datoria publica, deci in mod cert am avea conditii sa ramanem in criteriile de la Maastricht si sa consideram termenul 2015 inca fezabil, dar criza ne-a aratat un lucru esential: nu este suficient sa indeplinesti criteriile de la Maastricht si sa intri in UE", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El si-a exprimat aprecierea ca zona Euro nu mai suporta state neperformante economic, mentionand ca Romania nu este la nivelul de performanta care sa o faca "un solid pilon economic".
"Este clar ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi stabil si sigur in interiorul euro-zonei. Va trebui sa facem o analiza realista, ce termen de ne propunem, daca am inteles foarte bine ca fara o dezvoltare durabila Romania nu numai ca se pericliteaza doar pe ea, fiind in interiorul UE, dar pericliteaza si stabilitatea intregii zone euro", a mai explicat Basescu.

Sursa: AGERPRES