Marea teapa imobiliara: au platit in 2006 306.000 € si vand in 2011 cu 186.000 €

Data publicarii: 25-02-2011 | Imobiliare
Andrei a platit 155.000 de euro pentru un apartament cu trei camere in complexul rezidential Rose Garden din Bucuresti. Cand l-a cumparat, in 2008, credea ca a facut o afacere buna. "Locuinta e mare, are 100 de metri patrati, boxa, doua terase si bucataria mobilata.

M-am si grabit atunci sa-l prind, eram convins ca preturile vor creste mai mult", isi lauda bucuresteanul achizitia. Dar apoi au inceput sa curga vestile proaste: euro a depasit pragul de 4 lei si valoarea ratei lunare la banca s-a marit, salariul lui Andrei a devenit tot mai mic si nici macar preturile caselor nu au stat pe loc. "Mi-e tot mai greu sa platesc ratele si, in plus
, nici nu mai merita sa mai dau atatia bani pe apartament. Asa ca cea mai buna solutie este sa-l vand. Decat sa pierd toti banii, mai bine iau mai putin." Acum, Andrei cere pentru cele trei camere 136.000 de euro. "Daca vine cineva cu o oferta ferma, las si la 130.000. Cine cumpara castiga dintr-o data 25.000 de euro", ne spune tanarul, cu amaraciune, despre investitia sa esuata.

Oferta la Asmita: cu 25.000 € mai ieftin

Andrei nu e singurul roman pe care criza economica l-a adus in situatia de a vinde in pierdere apartamentul pe care l-a cumparat anterior cu bani grei. Sute de bucuresteni posteaza zilnic anunturi de mica publicitate in care scot la vanzare locuinte din blocurile noi, chiar si la preturi sub cele pe care le practica, in prezent, dezvoltatorii imobiliari. "Un proprietar vinde in Asmita Gardens doua camere semimobilate cu 115.000 de euro. Ofera si locul de parcare si mai negociaza. Daca platiti jumatate din bani cash, lasa si la 105.000 euro", ne anunta vesela o agent imobiliara. Femeia are un argument cu care spera sa ne convinga sa preluam afacerea. "Daca mergeti direct la dezvoltator, dati pe acelasi apartament 120-125.000 de euro."

Cand o intrebam daca e vreo problema cu respectiva locuinta, specialista afirma ca singurul care are probleme este proprietarul: "Vinde in pierdere, deoarece spera sa mai recupereze o parte din banii investiti". Acelasi agent are si alte oferte "tentante". "In complexul New Town, pe un apartament cu doua camere, 85 metri patrati si o terasa de 17 metri patrati, proprietarul cere 108.000 euro, dar cred ca lasa pana la 100.000 euro. L-a cumparat cu 140.000 de euro, dar acum il da cu bucataria mobilata, va lasa si masina de spalat vase, plus locul de parcare." Explicatia e similara: vanzatorul nu mai are bani sa plateasca ratele. Pe de alta parte, chiar un oficial al complexului rezidential "New Town" ne-a declarat ca unii cumparatori au achitat pentru locuinte doar avansul. "Mai avem cativa clienti care nu au mai platit. Daca se elibereaza, sunt cam 105.000 euro", a explicat acesta in momentul in care ne-am aratat interesati de achizitionarea unui apartament cu doua camere.

De la profituri de 200% la pierderi colosale

Pana in 2008, printre romani entuziasmul de a cumpara apartamente din ce in ce mai scumpe parea de neoprit. Analistii economici previzionau cresteri fabuloase de pret pentru urmatorul cincinal si, mirosind ca e loc de profituri rapide, pana si strainii s-au ingramadit sa cumpere locuinte cu sutele, convinsi ca au sa le vanda mai tarziu in castig. Mass-media vuiau de articole despre valurile de investitori imobiliari care navaleau spre Romania. "Un canadian a cumparat 900 de apartamente in Bucuresti si Brasov, pentru revanzare", scria Mediafax in 2008. "Un austriac a achizitionat 7 apartamente intr-un cartier premium din Bucuresti", arata Daily Busi¬ness in 2009. "40% din apartamentele noi din Capitala au fost vandute in 2007 strainilor, care le inchiriaza sau le revand", proclama NewsIn.

Apoi a venit criza economica si dintr-o data toate calculele speculatorilor s-au naruit. Daca pana atunci obtinusera profituri duble sau triple fata de investitia initiala, investitorii s-au trezit din 2009 ca abia mai dau cateva apartamente pe an. "Romania Invest incearca sa vanda in 2009 macar 50 de apartamente din portofoliul de 800 de unitati", scria acum doi ani un ziar national.

Continuarea in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: