Banca Comerciala Romana si-a sporit anul trecut activele cu 8,4%, la 69,9 miliarde lei

Data publicarii: 25-02-2011 | Finante-Banci


Banca Comerciala Romana (BCR) si-a sporit anul trecut activele cu 8,4%, la 69,9 miliarde lei (16,4 miliarde euro),de la un nivel de 64,52 miliarde lei (15,2 miliarde euro) la 31 decembrie 2009, a anuntat, vineri, banca.

Astfel, BCR si-a consolidat pozitia de lider de piata dupa active, cu o cota de piata de 19,8% fata de 19% in 2009.

In ultimul an, BCR si-a majorat usor cota de piata pe creditare generala la circa 22,2%, datorita performantei bune pe segmentul creditarii corporate concretizata in imbunatatirea pozitiei pe acest segment (crestere cu 1,2 puncte procentuale a cotei de piata) si a unei usoare cresteri a creditarii imobiliare (+0,2 puncte procentuale a cotei de piata fata de anul anterior).

Volumul total al portofoliului de credite acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 2,09 miliarde lei (+4,5%) la valoarea de 48,6 miliarde lei (11,4 miliarde euro).

"In 2010, BCR si-a extins creditarea catre sectoarele productive ale economiei. Creditarea corporate a crescut cu 15,6% fata de anul precedent, in principal pe seama furnizarii de capital de lucru catre companii si a finantarii intreprinderilor din sectorul public. Aceasta performanta buna a condus la cresterea cu 1,2 puncte procentuale a cotei de piata pe acest segment", se mai arata in comunicat.

Totodata, portofoliul de credite retail (care include persoanele fizice si microintreprinderile) a scazut cu 7,3% in 2010 in concordanta cu scaderea veniturilor populatiei si cu tendintele pietei.

"Evolutia pozitiva a creditarii garantate (creditele ipotecare si cele de consum garantate), antrenata in principal de programul guvernamental de credite ipotecare "Prima Casa", a fost contracarata de scaderea fluxului de credite negarantate noi. (...) BCR este lider al programului cu un volum total al creditelor de peste 525 milioane euro, de care beneficiaza pana acum mai mult de 13.000 de familii", se mai arata in comunicat.

Ponderea creditelor in lei in portofoliul BCR - de 39,3% din total credite -  se situeaza peste media pietei. Portofoliul de credite in valuta are ca principala moneda euro (58% din total portofoliu). Banca precizeaza ca nu s-au acordat credite in franci elvetiei (CHF) sau alte valute "exotice".

Portofoliul de credite corporate detine o cota de 57% in total credite acordate clientilor, in timp ce creditele retail (inclusiv afacerile micro) reprezinta 43%. Ponderea creditelor garantate este de circa 65% din total portofoliu de credite.

Depozitele de la clienti au crescut cu 4,1% fata de anul 2009, pana la valoarea de 37,28 miliarde lei (8,29 miliarde euro), pe fondul unei cresteri sporite a depozitelor pe ambele segmente principale de clienti - cu 3,4% pe segmentul corporate si cu 4,3% la depozitele retail.

BCR si-a extins reteaua teritoriala retail cu sapte unitati

"In 2010, BCR a adaugat sapte unitati la reteaua sa teritoriala retail, care a crescut astfel la un total de 668 unitati retail", se arata in comunicat.

Banca a continuat sa diversifice serviciile financiare de Internet Banking si  Phone Banking (cunoscute sub denumirea de "BCR 24 Banking") si dezvoltarea activitatilor cu carduri si a extins gama de servicii disponibile la ATM.

"Numai in 2010, clientii BCR au efectuat peste 4,4 milioane de tranzactii online prin intermediul serviciilor Click & Alo 24 banking si mai mult de 2,1 milioane de operatiuni de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar (ASV)", potrivit bancii.

BCR a extins in continuare reteaua sa de ATM-uri, adaugand 165 noi aparate in 2010, ajungand la 2.266 ATM-uri (5% crestere anuala), precum si reteaua de POS-uri pana la 17.799 unitati prin (5% crestere anuala) la 31 decembrie 2010.

"BCR si-a consolidat pozitia de lider pe piata cardurilor de debit si credit, administrand un portofoliu de 1,9 milioane carduri valide. (...) Numarul tranzactiilor la POS au crescut cu 27% pentru cardurile BCR si s-au triplat ca numar total (indiferent de emitentul cardului) fata de 2009", se mai spune in comunicat.

Valoarea cheltuielilor achitate cu cardul la POS a crescut cu 22% anual pentru cardurile emise de BCR si cu 148% ca numar total (indiferent de emitent) la POS-urile BCR.

Totodata, numarul tranzactiilor cu carduri la ATM-uri a scazut cu 8% pentru cardurile BCR si cu 5% ca numar total de tranzactii la ATM-urile BCR (indiferent de emitentul cardului) - (dupa valoare, tranzactiile au scazut cu 5% anual pentru cardurile emise de BCR si respectiv cu 3% per total tranzactii la ATM-urile BCR).

Datele prezentate de BCR sunt rezultate financiare neconsolidate, in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

 

NewsIn