Ariton a discutat cu ambasadorul Marii Britanii despre evolutia relatiilor economice

Data publicarii: 25-02-2011 | Economie

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Ion Ariton, l-a primit joi pe ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, la solicitarea acestuia, in cadrul intalnirii fiind convenite noi actiuni comune pentru impulsionarea schimburilor comerciale si investitionale bilaterale.

Cu acest prilej, demnitarul roman a prezentat evolutiile recente ale relatiilor economice romano-britanice si a subliniat mentinerea unui trend ascendent, chiar pe fondul crizei economico-financiare mondiale.

"In cadrul discutiilor au fost abordate subiecte referitoare la situatia economica actuala a Romaniei si perspectivele de iesire din criza, oportunitati de afaceri, investitii si realizare a unor proiecte de interes, inclusiv cu fonduri europene. Totodata, au fost convenite noi actiuni comune pentru sustinerea si impulsionarea schimburilor comerciale si investitionale bilaterale", se arata intr-un comunicat tranmis vineri de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Totodata, sectorul energetic a fost mentionat ca domeniu de interes al viitoarelor cooperari romano-britanice, atat in proiecte nationale planificate pe teritoriul Romaniei, cat si in plan regional.

Marea Britanie este un important partener comercial al Romaniei, ocupand locul sase intre destinatarii exporturilor romanesti. In primele 11 luni din anul 2010, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 32,7% fata de aceeasi perioada din 2009, ajungand la 2,24 miliarde.euro.

Exporturile romanesti s-au majorat cu 40,7%, atingand cifra de 1,26 miliarde euro, iar importurile din Marea Britanie au crescut cu 23,6%, ajungand la  980,8 milioane euro.  Marea Britanie este unul dintre statele membre UE cu care Romania are balanta comerciala excedentara, respectiv un sold pozitiv la 30 noiembrie 2010  de  276,2 milioane euro.

De asemenea, Marea Britanie este un important partener investitional al Romaniei, ocupand locul 10. La 31 octombrie 2010 erau inregistrate in tara noastra 4.276 societati cu capital britanic, cu un capital investit de 816,5 milioane euro, reprezentand 2,9% din totalul investitiilor straine in Romania.

Domeniile in care s-a investit preponderent sunt: petrochimie, chimie, explorarea si exploatarea de zacaminte petrolifere, electronica si electrotehnica, aeronautica, telecomunicatii, industria textila si industria agroalimentara. 

 

NewsIn