Profitul Grupului BCR a scazut anul trecut cu 46,7%, la 465 milioane lei

Data publicarii: 25-02-2011 | Finante-Banci


Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut anul trecut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 465 milioane lei (110,2 mil. euro), cu 46,7% mai mic decat in 2009, mai ales ca urmare a nivelului inca ridicat de provizionare si a diminuarii venitului net, a anuntat vineri banca.

In acelasi timp, activele totale ale grupului au avansat anul trecut cu 6%, pana la 73,59 miliarde lei la finalul lui decembrie 2010, de la 69,4 miliarde lei la finalul lui 2009.

Scaderea profitului net al grupului BCR a fost inregistrata " in principal din cauza cheltuielii inca mari  cu provizioanele generata de mentinerea unor conditii de piata dificile care afecteaza puternic clientii BCR", se arata comunicatul bancii.

"2010 a fost un an extrem de dificil pentru clientii nostri si, deci, si pentru BCR. Conform asteptarilor, rezultatele au fost puternic afectate de conditiile dificile de piata care s-au mentinut in Romania: economia a fost supusa unui semnificativ program de austeritate si a cresterii TVA - ale caror efecte inca se fac simtite", a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Profitul operational al Grupului BCR s-a diminuat cu 12,5% la 2,85 miliarde lei (676,4 milioane euro) de la 3,26 miliarde lei (772,0 milioane euro) in 2009, ca rezultat al scaderii venitului operational si in pofida eficientei sporite.

Totodata, venitul operational net a scazut de la 4,97 miliarde lei (1,17 miliarde euro) la 4,52 miliarde lei (1.07 miliarde euro).

"Principalul factor al acestui declin l-a constituit diminuarea ratelor dobanzilor avand ca efect reducerea venitului din dobanzi (mai mic cu 21,8% sau cu 1,92 miliarde lei fata de anul precedent) de la 8,84 miliarde lei (2,09 miliarde euro) pana la 6,9 miliarde lei (1,63 miliarde euro), sub presiunea suplimentara a reducerii cererii eligibile de credite si a cresterii concurentei pentru afaceri de calitate", potrivit bancii.

"Economia romaneasca a ramas in recesiune si in 2010, asa ca multi clienti corporate s-au confruntat cu reducerea dramatica a cererii pentru produsele si serviciile lor. Din pacate un mare numar de afaceri chiar s-au inchis, in special micro intreprinderi si IMM-uri. Toate acestea au avut un impact negativ asupra afacerilor lor cu BCR", se arata in comunicat.

Potrivit bancii, sentimentul de incredere in economie al clientilor retail a fost, de asemenea, puternic deteriorat de pachetul de austeritate si de cresterea TVA - care au determinat scaderea veniturilor familiale, precum si de teama pierderii locului de munca.

"Confuzia rezultata din implementarea OUG 50 in a doua jumatate a anului 2010 si  agitatia legislativa rezultanta au avut de asemenea efecte negative asupra fluxurilor noastre de afaceri si au diminuat venitul din comisioane", se mai arata in comunicat.

Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 26,6% fata de anul 2009, rezultatul record din 2009 al tranzactiilor cu instrumente cu venit fix revenind la nivel normal. BCR este in continuare cel mai important jucator pe pietele primara si secundara de obligatiuni si bonuri de Trezorerie (T bills).

Totodata, cheltuielile operationale s-au diminuat de la 1,7 miliarde lei (404,4 milioane euro) in 2009 la 1,67 miliarde lei (396,3 milioane euro), ca rezultat al cresterii continue a eficientei si productivitatii, care au contrabalansat majorarea TVA.

BCR precizeaza ca a continuat sa investeasca in "costurile bune", mai ales in canalele de distributie electronice si in activitatea de carduri.

"Povara creditelor neperformante este in continuare semnificativa, desi rata formarii acestora s-a aplatizat in ultimele luni ca rezultat al scaderii ratelor dobanzilor, al relativei stabilitati a monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele negarantate", se mai spune in comunicat.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 1,99 miliarde lei (473,6 milioane euro), in scadere cu 12,5% fata de 2009 si a evoluat conform asteptarilor deoarece, in special segmentul IMM, "a continuat sa resimta constrangeri de cash-flow, lichiditate si profitabilitate, iar programul de austeritate impus de Guvernul Romaniei a afectat inevitabil nivelul venitului familial si comportamentul consumatorilor, precum si cererea eligibila de credite retail".

Portofoliul de credite a avut o evolutie relativ satisfacatoare in 2010, in circumstantele date - creditele neperformante raman la un nivel suportabil, reprezentand 16,8% din totalul portofoliului. Grupul BCR are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 127,4% (garantii si provizioane).

Banca precizeaza ca ratele de solvabilitate se situeaza confortabil peste nivelurile impuse. "Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2, la sfarsitul anului 2010 (date provizorii): aproximativ 12,8% RAS fata de minimum 10% impusa de reglementarile BNR si aproximativ 17,1% IFRS consolidat", se mai spune in comunicat.

Datele financiare prezentate sunt consolidate, neauditate si in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

De asemenea, ratele de schimb valutar utilizate pentru conversia din lei in euro sunt cele furnizate de Banca Centrala Europeana. Contul de profit si pierdere a fost convertit folosind cursul mediu de schimb valutar pentru 2010, de 4,2184 lei/euro cand se face referire la 2010 si cursul mediu de schimb valutar pentru 2009 de 4,2249 lei/euro cand se face referire la 2009.

Bilantul la 31 decembrie 2010 si bilantul la 31 decembrie 2009 au fost convertite folosind cursul de schimb valutar de inchidere la respectivele date (4,2620 lei/euro pentru 2010 si respectiv 4,2363 lei/euro pentru 2009). Toate variatiile procentuale sunt calculate pe baza valorilor exprimate in lei.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: