Piata asigurarilor s-a intors in urma cu trei ani, sub pragul de 2 mld. euro

Data publicarii: 25-02-2011 | Finante-Banci


Prabusirea vanzarilor de automobile noi a lovit in plin afacerile asiguratorilor.
Subscrierile companiilor de asigurari au scazut anul trecut cu 5,7%, pana la 8,36 miliarde lei (1,98 mld. euro), din cauza van-zarilor mai mici de polite auto, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Astfel, afacerile asigurarilor s-au intors la nivelul la care se aflau in 2007, cand au trecut in premiera de pragul de 2 miliarde de euro.

Estimarile pentru acest an arata ca cel mai probabil piata de asigurari va stagna sau va inregistra o crestere de 1-2%.

"Activitatea de subscriere a fost afectata de declansarea crizei si ma astept ca odata cu imbunatatirea contextului economic piata sa revina pe crestere", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Declinul pietei de asigurari s-a accentuat in 2010, avand in vedere ca in anul anterior scaderea a fost mai mica de 1%, principalul motiv fiind scaderea vanzarilor de autovehicule si a leasingului, ceea ce a generat subscrieri mai mici din polite Casco.

Astfel, veniturile din politele subscrise pe asigurari generale s-au redus cu 7,5% anul trecut, ajungand la 6,7 miliarde de lei (1,6 mld. euro). Politele Casco reprezinta 37% din acest segment de asigurari si valoarea acestora a scazut cu 25% in 2010, pana la 2,5 miliarde de lei.

"Oamenii nu au mai simtit nevoia sa incheie polite Casco, dar principala cauza a subscrierilor mai mici a fost scaderea pietei de leasing", a explicat Toncescu.

 

integral in: zf.ro