Indexul alimentar: Faina, zaharul, uleiul si cartofii s-au scumpit cu peste 30% in februarie fata de iulie

Data publicarii: 25-02-2011 | Actualitate


Faina, zaharul, uleiul si cartofii s-au scumpit cu peste 30% in perioada iulie 2010 - februarie 2011 arata indicele alimentar, calculat pe baza preturilor din hipermarketurile din Capitala.

Calculele  arata ca per ansamblu preturile celor 15 produse analizate au crescut in perioada iulie 2010 - februarie 2011 cu 16,8%.
Pe de alta parte, pe zece dintre cele 15 categorii care intra in indexul ZF, Institutul National de Statistica a afisat in perioada iulie 2010-ianuarie 2011 cresteri de pret cuprinse intre 0,3% la carne de porc si 47,2% la cartofi, insa in medie preturile nu au crescut cu mai mult de 10%.

ZF precizeaza ca indexul alimentar pe care il calculeaza incepand din decembrie 2008 este realizat primar, jurnalistic, fara pretentia de a fi un indicator statistic.

Ce spun producatorii?

Producatorii din industria alimentara recunosc ca au majorat preturile in ultimele opt luni, in conditiile in care un mic jucator din industria laptelui spune ca materia prima s-a scumpit cu 25%, dar preturile la poarta fabricii nu au crescut cu mai mult de 5-6% in medie. "Impactul pe pret a fost dat de comercianti, de costul materiei prime care a sarit, si abia apoi de procesatori", spune producatorul care a dorit sa nu-i fie precizat numele. El a mai adaugat ca in retail a existat in ultimul an presiunea foarte mare a promotiilor, pentru care retailerii cer discounturi, astfel ca marjele de profit in productie sunt erodate.

Similar, reprezentantii producatorului de zahar Lemarco recunosc majorarea de pret, ba mai mult, vorbesc despre noi posibile cresteri in viitorul apropiat.

"Da, pretul zaharului a crescut cu 30% si va mai creste. Mai exista vreun produs care sa se fi ieftinit?", a fost raspunsul lui Dan Popovici, director in cadrul producatorului de zahar Lemarco, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata zaharului, cu afaceri de 370 mil. lei in 2009.

Popovici a explicat transant ca "asa arata cotatiile la bursa, exista deficit de zahar pe piata comuna, iar stocuri nu mai exista", astfel ca se asteapta la noi majorari de pret. Uniunea Europeana a devenit principala sursa de aprovizionare a pietei romanesti.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: