Ce castiga pensionarii care nu asteapta pensia acasa: comision zero la retragerea de pe card si dobanzi mai bune la banca

Data publicarii: 28-02-2011 | Finante-Banci
Cum incearca bancile sa-i atraga pe pensionari: nu ii taxeaza la retragerea banilor la ATM si le ofera credite mai ieftine si dobanzi mai bune la depozite. Ca si celelalte carduri, si cel de pensie poate fi folosit pentru plata online a taxelor si impozitelor.

Ce oferte au bancile

• La BRD, de exemplu, persoanele care deschid un cont in lei (operatiune gratuita) pentru virarea pensiei pot face si credite la o dobanda cu cinci procente mai mica. Ele pot imprumuta pana la 60.000 de lei pe cel mult zece ani, fara giranti si cu avans zero. In cazul depozitelor se ofera un bonus de 0,5 puncte procentuale la dobanda. In plus, si dobanda la contul de economii este cu 0,25 puncte mai mare decat in cazul altor categorii de clienti.

•La Raiffeisen, depozitele deschise de pensionari sunt bonificate cu o dobanda cu 0,25% peste produsele standard. Daca au nevoie de bani, ei pot sa faca un descoperit de cont de pana la trei pensii. Suma poate fi pastrata pe card pentru situatii de urgenta, fara niciun cost suplimentar pentru ca banca nu percepe comisioane pentru neutilizarea overdraftului.

• Pensionarii care opteaza pentru un cont curent la BCR - fara niciun cost - primesc o dobanda la vedere cu 0,15 puncte procentuale mai mare.

• La Bancpost, cardul de debit pe care pensionarii pot sa incaseze pensia se numeste Senior Activ, fara niciun comision de emitere si administrare. Ei pot sa imprumute pana la trei pensii prin facilitatea de overdraft, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Conditia este sa nu aiba 65 de ani impliniti in momentul in care face solicitarea.

• Pensionarii pot alege intre doua tipuri de card la Libra Bank pentru virarea lunara a pensiei: Libra Salary sau Libra Mix Standard, al doilea oferind o dobanda de 4,5% la suma totala tinuta pe card.

Integral in Gandul