Satula de asteptare, SIF2 ameninta ca listeaza singura BCR

Data publicarii: 28-02-2011 | Bursa

SIF Moldova (SIF2) ar putea lansa derivate cu activ suport pe titlurile bancii cu sau fara vanzarea efectiva a actiunilor

Presedintele societatii, Costel Ceocea, crede ca poate antrena un curent de opinie favorabil listarii BCR

Provizionarea ridicata si dividendele in scadere ii determina pe cei de la SIF2 sa ia in calcul un exit total sau partial

SIF Moldova (SIF2) ia in calcul vanzarea partiala sau integrala a pachetului de 6% din actiunile pe care le detine la BCR, daca banca nu va fi listata in viitorul apropiat, printre motivele pentru cedarea titlurilor figurand si provizioanele mari constituite de institutia de credit. Societatea de investitii financiare ar putea aduce actiunile bancii indirect la cota Bursei prin lansarea de produse derivate avand ca activ suport pachetul detinut la BCR.

"Noi consideram listarea o prioritate. Daca listeaza nu sunt probleme, insa daca se lungeste foarte mult cu listarea vrem sa fim pregatiti sa fructificam orice posibilitate. Luam in calcul orice scenariu, fie sa vindem o parte sau tot. Totodata, pot sa construiesc si produse structurate, warranturi sau optiuni pe actiunile BCR. Important este sa pot dispune de dreptul meu. Nu pot sa discut direct cu Erste sa vand actiunile, pentru ca ar insemna sa vin direct cu un pret. Prefer sa convocam AGA, sa discutam cu actionarii si, astfel, poate sa incepem sa generam un curent de opinii in piata", a declarat pentru Mediafax, presedintele CA - director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

Atractivitatea in scadere a indicatorilor financiari ai companiei reprezinta un alt motiv pentru care SIF2 ar putea lua in calcul instrainarea pachetului detinut. Dintre acestia cel mai important este nivelul ridicat al provizioanelor constituite pentru creditele neperformante. "Provizioanele mari pot sa duca la premisele unei nevoi de lichiditati pentru banca, iar daca mergem pe scenariul de anul trecut este posibil sa mai vedem o capitalizare a profitului. Noi vrem sa ne lichidizam portofoliul, sa aducem un profit actionarilor nostri", a explicat Ceocea. Grupul BCR a constituit anul trecut provizioane de 1,99 miliarde lei, in scadere cu 12,5% fata de 2009.

Continuarea in Curierul National