Anghel (BCR): Sumele contractate de clientii bpl ar putea genera o crestere economica de 0,6%

Data publicarii: 28-02-2011 | Finante-Banci

Sumele contractate de clientii bancilor pentru locuinte (bpl) se ridica la 7 miliarde de lei, iar acestea ar putea genera, intr-un orizont de timp de 5-7 ani, o crestere economica de pana la 0,6% fata de PIB-ul de la finele anului 2010, a declarat luni economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

"Intr-un orizont de timp discutam de circa 7 miliarde de lei contractate de catre clientii bancilor pentru locuinte si care pot fi investite in dezvoltarea confortului locativ: gresie, faianta, centrala termica, termopan. Din acestea decurg taxe si impozite. Ca efect de multiplicare, intr-un orizont de timp de 5-7 ani, aceasta suma ar putea genera o crestere economica de pana la 0,6% puncte procentuale fata de produl intern brut de la finalul anului 2010", a spus Anghel.

Economistul-sef al BCR sustine ca sumele economisite in cadrul acestui sistem au crescut cu peste 50% anual si se estimeaza depasirea sumei de un miliard la finele anului 2011.

Lucian Anghel a declarat ca, in momentul de fata, resursele acumulate sunt probabil  in jur de 700 de milioane lei.

"Importanta acestui sistem ar putea sa fie finantarea pe termen lung a fondului locativ existent si a celui nou. Este foarte importanta crearea culturii economisirii. Romania are nevoie disperata de o rata de economisire mult mai ridicata decat ceea ce realizeaza in momentul de fata", a spus economistul-sef al BCR.

Acesta a explicat ca prin economisire putem discuta de o reducere a cheltuielior pentru consum, iar prin aceasta se stimuleaza investitia in imbunatatirea locativa, care este mult mai importanta si benefica pentru economie.

In Romania sistemul de economisire - creditare este reprezentat de doua banci pentru locuinte, respectiv BCR Banca pentru Locuinte si Raiffesen Banca pentru Locuinte. Portofoliul existent la finalul anului 2010 este de peste 320.000 de clienti, cu depuneri totale de peste 700 milioane lei. 

NewsIn