Multinationalele din sistemul bancar, retail si IT au iesit la vanatoare de personal

Data publicarii: 13-09-2006
Intorsi din concedii, atat directorii de resurse umane, cat si cei care-si cauta un job s-au pus pe treaba, informeaza Evenimentul Zilei. Primii cauta noi angajati, ceilalti - noi locuri de munca. In prima parte a lui septembrie, pe site-ul bestjobs.ro s-a inregistrat o crestere a numarului de anunturi cu peste 500 de oferte. La prima vedere, plusul de 10%-15% fata de lunile mai incete de vara nu este mare. Insa, daca luam in calcul faptul ca mare parte din posturile scoase la concurs sunt in firmele mari, care pot angaja si cateva zeci de persoane printr-un singur anunt - de exemplu operator din call-center -, cresterea cererii de munca este mult mai spectaculoasa. Cele mai mari nume care deruleaza campanii de angajare provin din sectorul bancar, din retail, din IT si telecomunicatii.

Recuperatori si vanzatori la banci

Pe site-urile internet specializate sunt postate in prezent circa 200 de anunturi de angajare din partea bancilor. Marii angajatori sunt Raiffeisen, Bancpost, ING si Alphabank.

Toate au anuntat ca au planuri mari in ceea ce priveste extinderea retelei teritoriale prin deschiderea de noi unitati. Cum minimum pentru functionarea unei unitati este de sase-opt angajati, iar jucatorii de pe piata bancara au anuntat deschiderea a peste 600 de unitati in 2006, rezulta ca se cauta circa 4.000-5.000 de noi angajati. Cei mai cautati sunt vanzatorii si recuperatorii de credite. Concurenta este acerba. La un singur anunt postat pe bestjobs.ro de Raiffeisen s-au trimis peste 1.000 de CV-uri.

Si supermarketurile, si hipermarketurile deruleaza ample campanii de angajare. In prezent, se cauta  peste 1.000 de persoane.

Mii de angajariin supermarketuri

Pe lista angajatorilor s-au inscris Carrefour, care va deschide un nou hipermarket la Constanta, in octombrie, pentru care are nevoie de 500 de angajati, Selgros (un magazin la Suceava), Kaufland (in Sibiu si Targu-Jiu).

Cele mai comune oferte de angajare sunt cele de casieri, lucratori comerciali si vanzatori. Pana in 2007 vor mai fi deschise hipermarketuri Carrefour in Cluj si Constanta, care vor crea circa 1.000 de noi locuri de munca. Alte retele comerciale in plina campanie de angajari sunt Baumax, Bricostore si Praktiker.

Client support in IT

Numele grele de pe piata IT, precum Microsoft, Oracle sau HP, au anuntat anul acesta ca isi vor extinde activitatea in Romania, prin deschiderea unor centre de suport tehnic.

Daca la inceput doar firmele de telefonie mobila si-au deschis centre de suport cu zeci de angajati, unde clientilor li se raspundea la intrebari, in prezent si greii la nivel mondial din IT si-au deschis astfel de centre in Romania.

Astfel, clientii internationali care le utilizeaza aplicatiile pot primi asistenta prin telefon si on-line. Numarul locurilor de munca nou-create este din nou de ordinul miilor.

"Cele doua divizii HP - biroul comercial si centrul de suport tehnic -  au angajat, in medie, cate 70 de persoane pe luna", sustine Radu Enache, director executiv la HP Romania.

Potrivit acestuia, centrul de suport tehnic are in prezent circa 600 de angajati. Reprezentantii Microsoft au anuntat ca vor angaja circa 200 de persoane in centrul de suport tehnic, iar Oracle, care a ajuns deja la 450 de angajati, a anuntat ca nu este exclusa  posibilitatea sa ajunga si la 700.

Evenimentul Zilei

 

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: