Publicatiile electronice si gravurile vor face parte din Depozitul legal de documente

Data publicarii: 13-09-2006
Cartile in format electronic, publicatiile electronice sau pe suport fizic si gravurile artistilor plastici vor face parte din Depozitul legal de documente, in urma modificarii legii privind constituirea, organizarea si functionarea Depozitului legal de documente, adoptata, miercuri, de guvern, informeaza NewsIn. Potrivit actului normativ, Depozitul legal reprezinta fondul intangibil al patrimoniului cultural national mobil constituit din documente tiparite, grafice, fotografice, sonore, audiovizuale si multimedia, indiferent de procedeele tehnice de reproducere, editare si difuzare.

Scopul constituirii Depozitului legal este colectarea, conservarea, precum si constituirea si editarea Bibliografiei nationale curente a Romaniei. 

Institutiile care vor organiza Depozitul legal sunt Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, Bibliotecile Centrale Universitare din Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, Biblioteca Militara Nationala si Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Militare Istorice Pitesti. La nivel local, organizarea intra in atributiile bibliotecilor judetene. 

In ceea ce priveste documentele produse in Romania, obligatia de trimitere a documentelor cu titlul de depozit legal revine producatorilor, respectiv editurilor, persoanelor fizice si juridice care realizeaza documente in regie proprie, atelierelor, caselor si studiourilor de inregistrare, Bancii Nationale a Romaniei, Monetariei Statului, Postei Romane, dar si alor producatori. Pentru documentele produse in strainatate de catre sau pentru persoane fizice sau juridice romane, obligatia revine acestor persoane.

Nerespectarea obligatiei de a trimite documentele cu titlul de Depozit legal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300 si 5.000 de lei pentru persoane fizice si intre 500 si 10.000 de lei pentru persoane juridice.

Legea intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: