Cele mai sarace 10 tari din lume

Data publicarii: Astazi, 28-03-2011 | International


Razboaiele, coruptia, genocidul, instabilitatea politica, lipsa de resurse naturale si a infrastructurii, lipsa accesului la apa curata , dar si inexistenta unui sistem sanitar a facut din Africa cel mai sarac continent al lumii. Iata cum arata ultimul top realizat de Rediff.com privind cele mai sarace 10 tari din lume.

10. Malawi

Populatie : 15,4 milioane
PIB : 11, 3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor: 884 dolari

Saracia extrema, raspandirea agresiva a HIV/SIDA si coruptia generalizata sunt principalele probleme ale Malawi. Aceasta tara este printre cele mai putin dezvoltate natiuni si una din cele mai dens populate din Africa.

9. Togo

Populatie: 6,2 milioane
PIB: 5, 3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor: 826 de dolari
 
Togo s-a confruntat cu nenumarate tulburari politice de cand si-a castigat independenta fata de Franta in 1960.

Una din cele mai sarace tari ale lumii, Togo, este condusa de presedintele Faure Gnassinbe, fiul unui cunoscut lider politic corupt Gnassingbe Eyadema. Aceasta natiune a inceput abia de curand sa-si recladeasca relatiile cu comunitatea internationala.

Cu ajutoare de la Banca Mondiala si FMI, Togo spera sa-si imbunatateasca cresterea economica prin privatizari, transparenta guvernamentala si sprijin de la donatorii straini.

8. Republica Sierra Leone

Populatie: 5,2 milioane
PIB: 4,3 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor : 759 de dolari
 
Victima unui razboi ce a durat 10 ani de zile, Sierra Leone sufera si astazi din cauza unor probleme precum saracia si somajul. Aceasta tara, care detine de altfel resurse minerale si agricole bogate, inca se recupereaza dupa efectele acestui razboi.

Exportul de diamante aduce beneficii doar pentru o mica parte a tarii., majoritatea populatiei considerand ca pacea si prosperitatea reprezinta elemente de neatins.

7. Republica Centrafricana

Populatie: 4,8 milioane
PIB: 3,2 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor: 745 de dolari

Republica Centroafricana a suferit trei decenii de dictaturi militare, de un deceniu de guvern civil si o tranzitie guvernamentala instabila impusa printr-o lovitura de stat. Toate aceste evenimente au avut loc din 1960, anul obtinerii independentei fata de Franta.

RCA prezinta un mare potential de crestere economica in industria lemnului si a diamantelor. Din pacate si in prezent aceasta tara se confrunta cu grave probleme de coruptie si instabilitate politica.

6. Niger

Populatie: 15,9 milioane
PIB: 10,1 miliarde de dolari
PIB pe cap de locuitor : 719 dolari

Niger nu doar ca sufera de o economie slaba, ci are si are un climat arid cu numeroase cicluri de seceta si desertificare. Pe langa asta, economia nigeriana este afectata si de fluctuatiile de pret ale uraniului, principalul element exportat de catre aceasta tara.

Toate aceste chestiuni, plus coruptia si gravele probleme legate de sanatatea populatiei, fac din Niger una din cele mai sarace natiuni ale lumii.

 

continuarea in: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: