Banii europeni sunt mai scumpi decat cei de la FMI si Banca Mondiala

Data publicarii: 29-03-2011 | Finante-Banci


Ministerul de Finante plateste do-banzi care variaza intre 2,37% si 3,37% pe an pentru primele trei transe din acordul de imprumut cu Uniunea Europeana, cos-turile fiind mai scazute in cazul finantarilor de la Banca Mondiala, de 2% pe an, si pentru transele primite de la FMI, 2,3% pe an, potrivit datelor din Strategia de administrare a datoriei publice guverna-mentale 2011-2013.

Romania a primit pana in prezent 4,85 mld. euro de la Comisia Europeana. A pa-tra transa, in suma de 1,2 mld. euro, a fost virata joi. Uniunea Europeana a emis in saptamana anterioara obligatiuni in valoare de 4,6 mld. euro, cu scadenta la sapte ani, pentru a finanta programul de sprijin des-tinat Irlandei si imprumutul acordat Romaniei. Ministerul Finantelor a primit de la FMI jumatate din transa a doua in sep-tembrie 2009 si inca jumatate din transele trei si patru in februarie 2010. Cumulat, suma virata Trezoreriei a fost de aproxi-mativ 2,4 mld. euro.

Acordul cu organismele internationale se va incheia la finele acestei luni, insa programul va continua sub forma unei intelegeri de tip preventiv, in cadrul careia FMI si CE vor pune la dispozitia Romaniei 5 mld. euro, bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta. Romania va trage, in contextul noului aranjament, un imprumut de 400 mil. euro de la Banca Mondiala, care nu a mai fost acordat in programul actual.

 

sursa: zf.ro