AIPC: Unele SIF incalca drepturile actionarilor de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a AGA

Data publicarii: 01-04-2011 | Finante-Banci


Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) isi manifesta ingrijorarea fata de modul in care unele Societati de Investitii Financiare (SIF) incalca drepturile actionarilor de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a Adunarilor Generale ale Actionarilor, se arata intr-un comunicat de presa.

"Consideram ca trebuie tras un semnal de alarma asupra modului in care atat SIF Transilvania, cat si SIF Oltenia au respins propunerile actionarilor care detin mai mult de 5% din drepturile de vot referitoare la modificarea ordinii de zi a AGOA, incalcand astfel atat revederile art. 117, 1 din legea 31/1990, cat si cele ale art. 7 din Regulamentul CNVM nr.6/2009", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii AIPC sustin ca prin comunicatul emis de SIF Oltenia (SIF 5) in 30 martie 2011 referitor la refuzul de a introduce noile puncte pe ordinea de zi invocind faptul ca cererile nu au indeplinit cerintele convocatorului AGOA. in ceea ce priveste dovedirea calitatii de actionar si a numarului de actiuni detinute la data solicitarii prin extras de cont emis de Depozitarul Central, se incalca si prevederilor articolului 11 din regulamentul CNVM nr. 6/2009: "Dovedirea calitatii de actionar
poate fi conditionata numai de cerinte necesare pentru identificarea actionarilor si numai in masura in care acestea sunt proportionale cu scopul urmarit."

"Consideram revoltator modul in care societatile mentionate mai sus isi trateaza actionarii minoritari, mai ales in contextul aprobarii recente de catre acestea a codurilor de guvernanta corporativa. Situatii precum cele semnalate mai sus, pe langa faptul ca reprezinta o pata neagra pe imaginea pietei de capital din Romania, creeaza precedente periculoase in nerespectarea drepturilor actionarilor", se mai arata in comunicat.

De asemenea, consiliul director al AIPC solicita CNVM sa intervina in apararea drepturilor actionarilor, "creand astfel premisele unei dezvoltari sustenabile a pietei de capital din Romania si, pe aceasta cale, amendand eventualele regrese cauzate de lipsa de protectie a investitorilor".

 

NewsIn