Banca Europeana de Investitii a acordat anul trecut in Romania credite de 410 milioane euro

Data publicarii: 01-04-2011 | Finante-Banci


Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat anul trecut imprumuturi in valoare de 410 milioane euro in Romania, ridicand volumul angajamentelor de creditare ale BEI din Romania la circa 3,9 miliarde euro in ultimii cinci ani, in perioada 2006-2010.

Portofoliul imprumuturilor acordate de BEI de la inceputul activitatilor sale din Romania, in perioada 1990-2010, totalizeaza peste 8,1 miliarde euro. In 2010, platile efectuate de BEI in contul imprumuturilor acordate au crescut la 870 milioane euro, in comparatie cu cele 469 milioane euro din 2009.

"In 2010, economia romaneasca a facut obiectul unor masuri de austeritate, ceea ce a redus substantial posibilitatea unor activitati traditionale de creditare din partea BEI. Totalul imprumuturilor acordate s-a ridicat la 410 milioane euro, in timp ce platile au atins un nivel record de 870 milioane euro", au declarat reprezentantii BEI.

Banca Europeana de Investitii a acordat anul trecut un imprumut de 200 milioane euro pentru sectorul energetic romanesc, respectiv pentru finantarea unei ferme eoliene terestre situata in Dobrogea, in apropierea litoralului Marii Negre. De asemenea, BEI a acordat un imprumut de 70 milioane euro pentru finantarea reabilitarii energetice a blocurilor de locuinte din Bucuresti, in vederea reducerii cu circa 50% a consumului energetic al acestor cladiri.

Tot in 2010, BEI a dat un imprumut de 65 milioane euro pentru finantarea modernizarii si retehnologizarii retelei de distributie a energiei electrice din Romania in vederea imbunatatirii fiabilitatii si calitatii alimentarii cu electricitate. In sectorul serviciilor, banca a acordat anul trecut credite de 75 milioane euro pentru constructia de instalatii logistice si pentru depozitare, in scopul cresterii productivitatii comertului en-gros si cu amanuntul din Romania.

In cadrul activitatilor sale de finantare din UE, BEI urmareste sase obiective prioritare: sustinerea coeziunii economice si sociale si a convergentei, sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), durabilitatea ecologica, inovarea si economia bazata pe cunoastere, dezvoltarea retelelor transeuropene de transport si energie (TEN), aprovizionarea durabila, competitiva si sigura cu energie.

Banca Europeana de Investitii este banca de creditare pe termen lung a Uniunii Europene. In 2010, banca a raportat un profit net de 2,1 miliarde euro.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: