Cand vom trai mai bine dupa criza? Romania nu va recupera nici in 2014 ce a pierdut in ultimii 3 ani

Data publicarii: 01-04-2011 | Economie


Anul 2011 este anul iesirii din criza. O spune Guvernul, o spune FMI, o spun si oamenii de afaceri. Raportat insa la nivelul de trai, iesirea din criza nu inseamna neaparat ca romanii vor trai mai bine. Cifrele prezentate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) arata ca revenirea se va face greu, numarul de angajati va creste timid, iar salariile se vor majora doar cu cateva zeci de lei in acest an, in cazurile bune. Nici in anii imediat urmatori nu vom sta mai bine, iar la orizontul lui 2014 inca nu vom recupera in materie de salariati, numar de locuri de munca si scadere a numarului de someri ceea ce am pierdut incepand cu 2008.

Desi incepand cu acest an, managerii si oamenii de afaceri au inceput sa fie optimisti in ceea ce priveste evolutia economiei si au anuntat angajari masive in special in industria prelucratoare, comert si in IT, cifrele Prognozei arata ca, de fapt, numarul de salariati va creste, in medie, in acest an doar cu 46.000 de persoane, de la 4,623 milioane la 4,670 milioane.
Si asta desi atat investitorii, cat si reprezentantii Guvernului s-au aratat extrem de optimisti in ceea ce priveste modificarea Codului Muncii, vechea lege fiind considerata o piedica in calea angajarilor masive.
 
Prognoza, insa, demonteaza atat cifra inaintata de patroni - care au sustinut ca noul Cod al Muncii va duce la crearea a peste 90.000 de locuri de munca in acest an, dar mai ales pe cea a autoritatilor, care inaintau nici mai mult nici mai putin decat un numar de 200.000 de locuri de munca ce urmau sa fie create in 2011, ca urmare a modificarii legii.
 

 

citeste mai mult: incont.ro