Cum poti sa obtii inapoi banii de amenda cand ti-a fost ridicata masina

Data publicarii: 04-04-2011 | Auto

Poti sa primesti inapoi banii de amenda chiar si atunci cand ai parcat intr-un loc nepermis. O spun avocatii, care au si exemple de soferi care au obtinut acest lucru in instanta. "Secretul" este chiar modul in care este redactat procesul - verbal de contraventie.

Multe din aceste documente contin greseli sau nu respecta legea, ceea ce poate fi folosit in favoarea celor carora li s-a ridicat masina.
 
Lipsa locurilor de parcare din marile orase da tot mai multe dureri de cap soferilor. Obligati sa parcheze masina in locuri interzise, multi soferi se trezesc cu amenzi sau mai grav cu masina ridicata.
 
Avocatii spun ca trebuie sa fim foarte atenti la modul in care sunt intocmite actele de catre autoritati, pentru ca de multe ori au greseli, care pot fi folosite pentru a contesta cu succes amenda.

Cum procedezi cand ti se ridica masina?
 
Avocatii sustin ca ceea ce multi oameni nu stiu este ca ridicarea masinilor este ilegala daca nu sunt indeplinite simultan  cele doua conditii impuse prin lege (autoturismul sa fie parcat neregulamentar si sa reprezinte un obstacol pentru circulatie).
 
Astfel, daca cele doua conditii sunt nerespectate simultan, masina poate fi ridicata si soferul - sanctionat, daca nu, masura poate fi contestata in mai multe feluri.
 
Legea (Codul Rutier) prevede ca Politia poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, care constituie un obstacol pentru circulatia publica, sustine avocatul Gheorghe Piperea.
 
Piperea spune ca ridicarea si depozitarea vehiculelor se face de administratiile publice locale sau de administratorul drumului public, dupa caz.
 
In ceea ce priveste contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar, aceasta suma este suportata de detinatorul masinii. Politia Rutiera urmeaza intreaga procedura stabilita prin regulamentul hotararii consiliului local al Primariei.

Cum contesti ridicarea masinii?
 
Exista trei metode prin care cei care considera ca ridicarea masinii a fost ilegala, pot actiona: plangere contraventionala, atacare in contencios administrativ si actiune civila.
 
"Se poate face o plangere contraventionala in care sa se considere ca de fapt dispozitia de ridicare este nimic altceva decat un proces-verbal de contraventie, in care va da in judecata Politia Comunitara si se va cere si restituirea banilor de la Politia Comunitara", potrivit avocatului.
 
citeste mai mult: incont.ro