BCR si JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare oferta de actiuni de la Bursa

Data publicarii: 05-04-2011 | Bursa



Cele mai mari banci locale au pierdut din start sansa de a intermedia vanzarea a 9,84% din Petrom, cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei. In cursa pentru un mandat de cateva milioane de euro au mai ramas cinci consortii. 

Consortiul format din BCR (cea mai mare ban-ca locala), JP Morgan (una dintre primele banci americane) si Intercapital Invest (cel mai activ broker independent de pe piata locala) pentru intermedierea vanzarii pe Bursa a unui pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a fost descalificat de catre comisia de selectie din Ministerul Economiei, prin OPSPI, din cauza ca documentatia depusa nu a respectat unele cerinte din caietul de sarcini, potrivit unor surse din piata.

Decizia este un soc avand in vedere ca BCR si JP Morgan erau considerate, cel putin la prima vedere, printre favoritii la castigarea mandatului.

BCR si partenerul sau american au pierdut insa sansa de a participa la finala pentru alegerea intermediarului ofertei Petrom, care ar putea aduce statului peste 500 de milioane de euro, iar brokerilor un comision de 4-5 milioane de euro.

Nici reprezentantii BCR si nici cei ai OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie), care coordoneaza procesul de selectie a intermediarului, nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Descalificarea BCR vine dupa ce BRD, a doua banca locala, a fost eliminata inca din start pe motiv ca a depasit termenul de depunere a ofertei.

Integral in Ziarul Financiar