Activele bancilor romanesti, de 78,1 mld. euro, depasesc media regiunii

Data publicarii: 05-04-2011 | Finante-Banci



In Europa Centrala si de Est, sistemul bancar din Romania este pe locul 4, fiind depasit de cel din Polonia, Cehia si Ungaria. In schimb, ocupa prima pozitie in functie de rata neperformantei, de 9,7% .

Cu toate ca economia europeana a fost afectata de recesiune, evolutia activelor bancare totale in Europa Centrala si de Est (ECE) a depasit asteptarile, inregistrand o crestere de 2%, se arata intr-o analiza realizata de compania Ensight Management Consulting la nivelul tarilor din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Cea mai dezvoltata piata din regiune ramane cea din Polonia,  bancile locale cumuland  la sfarsitul lui 2009 active totale de 258,2 mld. euro. Potrivit ultimelor date ale Federatiei Europene a Bancilor (FEB), Romania s-a plasat pe locul 4, cu active de 78,1 mld. euro, depasind media ECE, de 76,49 mld. euro. Polonia este urmata de Cehia (157,9 mld. euro) si de Ungaria (115 mld. euro). In functie de activele totale, sistemele bancare din Serbia (22,7 mld. euro), Bosnia-Hertegovina (10,5 mld. euro) si Albania (6,4 mld. euro) sunt pe ultimele trei locuri.  

Analistii de la Ensight Management Consulting (EMC) arata ca, in functie de nivelul creditelor neperformante, Romania se plaseaza pe primul loc intre tarile din regiune, cu o rata de 9,7%, peste dublul mediei din ECE, de 3,9%.  Clasamentul a fost realizat in functie de raportul dintre imprumuturile clasificate drept pierdere si totalul creditelor. Cel mai bine se plaseaza Slovenia, cu o rata a creditelor neperformante de 1,6%, si Bulgaria cu 2,1%.

Integral in Financarul.com