Salarii mai mici, in februarie. Afla care sunt sectoarele unde se castiga bine

Data publicarii: 05-04-2011 | HR/Cariere



Salariul mediu net a scazut in februarie, comparativ cu prima luna a anului, cu 10 lei, si a ajuns la 1.414 lei, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

De asemenea, salariul mediu brut a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decat luna precedenta. Cele mai mari salarii medii vrute au avut angajatii din industria tutunului, circa  3.790 lei, in timp ce salariatii din hoteluri si restaurante abia daca au ajuns la 855 lei.

Cui i s-a marit salariul in februarie

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), de 30,4%, si in fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.

De majarari au beneficiat si salariatii din sectorul fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (8,4%), precum si cei din prelucrarea lemnului (8,3%).

Totodata, majorari intre 4% si 5% au avut loc in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor si intre 3% si 4% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Cui i-a scazut salariul

In cateva domenii s-au inregistrat si scaderi ale castigului salarial mediu net.

Cele mai semnificative reduceri, intre 9% si 13%, au fost inregistrate in telecomunicatii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Continuarea in Adevarul