HARTA SALARIILOR DIN ROMANIA. Vezi in ce judete se castiga mai bine decat anul trecut.

Data publicarii: 06-04-2011 | Finante-Banci



Salariatii din 17 judete ale Romaniei castiga mai bine decat in 2009. Chiar daca in restul regiunilor tarii veniturile sunt in scadere, jumatate din romani planuiesc o calatorie anul acesta, iar 40% intentioneaza sa cumpere un telefon mobil.

Diferenta dintre un salariat platit cu media pietei in Bucuresti si unul din Calarasi: peste 1.200 de lei. Acestea sunt extremele pietei muncii din Romania. Astfel, un angajat din Capitala are, potrivit celor mai recente date al Institutului National de Statistica (INS), un salariu mediu net de 2.145 de lei. In judetul cu cel mai prost platiti angajati, Calarasi, indicatorul INS se opreste in dreptul sumei de 963 de lei. Iar diferentele nu se opresc aici. In timp ce in Bucuresti trendul este unul ascendent, in Calarasi angajatorii platesc, in medie, cu peste 150 de lei mai putin decat la finele lui 2009. Salariile medii au crescut, de-a lungul lui 2010, doar in Constanta (cu 23 de lei), Tulcea (47 de lei), Botosani (64 de lei), Buzau (23 de lei), Giurgiu (10 lei), Teleorman (24 de lei), Brasov (176 de lei), Mures (67 de lei), Arges (40 de lei), Sibiu (6 lei), Dolj (17 lei), Gorj (38 de lei), Alba (41 de lei), Mehedinti (26 de lei), Timis (168 de lei) si Arad (28 de lei).

Prestatiile sociale, un sfert din veniturile unei familii de romani

O familie medie din statisticile romanesti avea venituri, in ultimul trimestru din 2010, de 2.308 lei, in crestere cu 3,4% fata de al treilea trimestru al aceluiasi an. Din aceasta suma 402 lei sunt venituri in natura, potrivit INS. De altfel, ponderea salariilor in bugetul unei gospodarii este in scadere si reprezinta numai 48,6% din totalul veniturilor, in timp ce banii proveniti din prestatii sociale depasesc un sfert din castigurile lunare ale unei familii. 

Mancarea si bauturile nealcoolice reprezinta principala cheltuiala a unei familii de romani, 40,8% din fondurile destinate consumului fiind canalizate in aceasta directie. O alta cheltuiala cu o pondere semnificativa in bugetul unei gospodarii, de 16,6%, o reprezinta, in perioada analizata, incalzirea locuintei. Fondurile destinate mersului in cafenele si restaurante precum si cele destinate educatiei se cifreaza la numai 2% din totalul banilor alocati consumului lunar. Investitiile sunt cel mai nesemnificativ capitol din bugetul unei familii autohtone, spune statistica. Pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri, cumpararea de actiuni si alte investitii, romanii aloca 0,8% din sumele pe care le au la dispozitie.

Integral in Gandul