Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franta a avut de suferit din cauza crizei -Baconschi

Data publicarii: 07-04-2011 | Politica



Criza economica si masurile de austeritate luate de Romania au incetinit ritmul implementarii proiectelor din foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franta, a declarat miercuri ministrul de externe Teodor Baconschi, care a apreciat ca "nu e timpul pierdut" pentru a recupera restantele.

Ministrul Teodor Baconschi a aratat, miercuri, la Paris, intr-o discutie cu presa, ca majoritatea proiectelor incluse foaia de parcurs a Parteneriatului strategic au fost realizate sau sunt in curs de realizare. "Sigur ca acestea erau niste jaloane mai degraba cu privire la sectoarele prioritare de cooperare si aici ne intersectam cu agenda europeana", a afirmat ministrul de externe.

El a adaugat ca, in acelasi timp, criza economica si masurile de austeritate pe care Guvernul Romaniei a fost obligat sa le ia pentru a evita un colaps si un derapaj grav au incetinit un pic ritmul implemenatarii acestor proiecte. "Nu e timpul pierdut, revenim la un grafic normal acum", a asigurat seful diplomatiei romane.

Ministrul Teodor Baconschi a mentionat, in context, ca majoritatea marilor companii franceze sunt solid instalate pe piata romaneasca, in industria auto, in marea distributie, in sectorul bancar si in industria hoteliera si sunt foarte multe domenii in care Romania si Franta coopereaza excelent si unde "companiile franceze fac un profit remarcabil". "Avem deci o baza economica pentru ca intrepatrunderea dintre economia romaneasca si cea franceza sa continue", a conchis ministrul roman de externe.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, s-a aflat marti si miercuri intr-o vizita la Paris, prima dupa polemicile legate de romi si aderarea la Schengen, care au "inghetat" aproape un an relatiile traditional apropiate dintre Romania si Franta.

Parteneriatul Strategic dintre Romania si Franta - primul pe care Parisul l-a semnat, in 2008, cu o tara din estul Europei - si interesele economice comune au lasat totusi impresia ca au castig de cauza in fata argumentelor emotionale.

Presa a scris la un moment dat ca "supararea" Frantei pe Romania ar fi fost motivata si de pierderea unor contracte economice importante, in special la centrala nucleara de la Cernavoda. Renault a anuntat insa de curand ca isi va fabrica un motor in Romania, chiar daca anuntul a fost in masura sa dea nastere unor polemici in Franta.

De altfel, vizita sefului diplomatiei romane la Paris a fost precedata, la inceputul lunii martie, de vizita unui alt membru al guvernului roman, ministrul agriculturii, Valeriu Tabara. Franta este interesata sa-si impuna punctul de vedere pe plan european in conditiile in care comisarul european pentru agricultura - romanul Dacian Ciolos - este in plin proces de reformare a Politicii  Agricole Comune.

Intr-un interviu acordat NewsIn in iulie 2010, ambasadorul Frantei, Henri Paul, spunea ca, in ceea ce priveste parteneriatul strategic, Romania si Franta se afla in faza de revizuire a foii de parcurs. Prima parte a anului trecut a fost dedicata revizuirii foii de parcurs si  in cadrul acestei actiuni au fost multe schimburi intre Ministerul roman al Afacerilor Externe si cel francez. "Sper ca in momentul in care vom finaliza aceasta revizuire a foii de parcurs, ea sa poata fi semnata fie la Paris, fie la Bucuresti", declara Henri Paul, recunoscand ca, la acel moment, nu era prevazuta in agenda nicio vizita la nivel inalt pentru anul in curs. "Pentru a doua jumatate a anului nu avem inca stabilite vizite la nivel inalt, mai intai trebuie sa definitivam foaia de parcurs, pentru ca ea sa fie semnata, iar in functie de prevederile noii foi de parcurs, se vor stabili umatorii pasi. Deci este o activitate normala, nu este o incetinire sau o accelerare a relatiilor bilaterale, este o situatie normala, noi lucram, iar in functie de rezultatele foii de parcurs se vor stabili urmatoarele actiuni", a afirmat ambasadorul Frantei la Bucuresti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: