Bulgaria renunta la centrala atomica de la Belene, Romania continua constructia noilor reactoare de la Cernavoda

Data publicarii: 07-04-2011 | Mediu



Bulgaria a inghetat proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranta, in urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, au declarat, ieri, oficiali citati de Reuters. In acelasi timp, reprezentantii companiei de stat Nuclearelectrica au declarat pentru NewsIn ca accidentul nuclear din Japonia nu va influenta planurile Romaniei din sectorul nuclear si ca tara noastra va continua proiectele din domeniu, iar energia nucleara ramane in continuare o solutie la nivel local si global.

Oponentii proiectului de la Belene sustin ca este prea costisitor si va adanci dependenta energetica a Bulgariei fata de Rusia. Ecologistii sunt ingrijorati ca centrala va fi construita intr-o zona seismica. Compania de stat NEK din Bulgaria si Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a doua reactoare la Belene, de 1.000 de megawati fiecare, au convenit amanarea proiectului pana la sfarsitul lui iunie, se arata intr-un comunicat al NEK. Cele doua companii au semnat un memorandum de intelegere care blocheaza activitatile de constructie a centralei pe malul Dunarii, in apropiere de o zona seismica, si amana comandarea de noi echipamente pentru centrala.

Romania continua proiectele din sectorul nuclear

Potrivit reprezentantilor Nuclearelectrica, nu se pune problema influentarii planurilor de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Integral in Puterea. ro