FMI: Petrolul este o resursa tot mai rara, iar preturile ar putea creste puternic

Data publicarii: 08-04-2011 | Economie



Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca economia globala intra intr-o perioada in care petrolul va fi tot mai greu de gasit, care ar putea fi marcata de o crestere puternica a preturilor, transmite Reuters.

FMI noteaza ca tensiunile din piata sunt tot mai puternice, pe fondul cererii in crestere abrupta de pe pietele emergente aflate in expansiune puternica, precum China, care contrasteaza cu problemele de productie, in special in contextul exploatarilor ajunse la maturitate. 

"Exista un risc ca tensiunile dintre cerere si oferta sa se intensifice din nou, iar preturile sa creasca rapid", a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI si autor al unui raport prezentat joi de institutia de la Washington.

Pretul petrolului a depasit in aceasta saptamana 120 de dolari pe baril pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate. Pretul petrolului Brent, una dintre cotatiile de referinta la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril in ultimele cinci zile, atingand miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril.

Rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters in randul traderilor de petrol indica majorarea pretului la peste 130 de dolari pe baril pana la sfarsitul acestui an.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: