Andreea Paul (Vass), despre principalele trei greseli ale Guvernului Boc in gestionarea crizei

Data publicarii: 08-04-2011 | Politica



Premierul Emil Boc conduce Guvernul din 2008 si a trebuit sa gestioneze tara in perioada in care criza a atins apogeul. Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului, a explicat pentru romanialibera.ro care au fost principalele trei greseli pe care le-a facut Guvernul Boc in gestionarea crizei.

Guvernarea cu PSD

"Prima greseala a fost guvernarea cu PSD in 2009; ea a intarziat foarte mult reformele structurale, amanate continuu desi erau urgente. Efectul acestor intarzieri s-au vazut in duritatea masurilor luate in anul 2010".

Politizarea institutiilor publice

"A doua greseala a tinut de politizarea institutiilor publice prin acea renumita ordonanta care legifera o practica anterioara, arhicunoscuta de catre clasa politica. Va trebui sa invatam lectia meritocratiei aplicate in administratia publica, iar pentru a vorbi de depolitizare trebuie mai intai sa vorbesti despre oprirea procesului de politizare. Noi suntem de-abia in aceasta faza, de oprire a procesului de politizare excesiva a institutiilor publice. Dupa care avem de facut un salt major spre depolitizare. Personal, sunt adepta numirilor politice doar pe primele doua linii ierarhice institutionale, dupa care aparatul de functionari publici, de experti trebuie sa fie relativ stabil si performant, cu trepte evolutive clar definite in cariera functionareasca publica. La baza acestui sistem piramidal din administratia publica trebuie sa stea neaparat criteriul performantei."

Integral in Romania Libera